Vladan Veselinović tradicionalni muzički Balkan smestio u CD

Solista na harmonici iz Pirota Vlada Veselinović, autor je nekoliko knjiga i notnih zapisa i CD-a “Balkan na moj način kroz zvuke harmonike“ na kome se nalazi deset autorskih instrumentalnih kompozicija različitih stilova koje je komponovao i aranžirao u duhu tradicije melosa sa Balkana.

U dvorištu Muzeja Ponišavlja je predstavljen njegov umetnički rad, muzička notna literatura i ovaj autorski instrumentalni CD.

Interesovanje za harmoniku pokazuje već od svoje druge godine kada je dobio svoju prvu harmoniku. Kaže da je muzički temelj i predznanje stekao u Osnovnoj muzičkoj školi „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, na odseku harmonika u klasi nastavnice Dušice Pejić iz Pirota.

U ovoj školi sam dobio jak muzički temelj. Moje interesovanje usmereno je pre svega na izvodjenje tradicionalne narodne muzike na harmonici. Budući da ova oblast nije zastupljena u muzičkim školama kod nas, nastavio sam samostalno da proučavam sve specifičosti izvodjenja balkanskog melosa na harmonici, a kasnije i kroz druženje sa velikim harmonikašma iz Srbije i sveta stekao nova iskustva i znanja”, kaže Vlada, dodajući da se veoma raduje svom prvom nastupu u rodnom gradu.

Prva promocija njegovih knjiga i CD bila je prošle godine u Somboru.

Rešio sam da svoj rad prikažem i publici mog rodnog grada. Planiram promocije i van Srbije i nova notna izdanja i CD sa novima autorskim kompozicijama. Na ovom CD-u zastupljen je melos iz ovog kraja, ali i iz Šumadije, Makedonije, sa primesama bugarskog i rumunskog melosa. Objedinio sam muzički ceo Balkan. Zato je i naziv ‘‘Balkan na moj način“.

U realizaciji albuma učestvovali su muzičari iz Pirota: Slaviša Stojković, Borivoje Tomanović , Dalibor Ibraimović i Novica Kitanov. Jedna od kompozicija sa albuma koja je ekranizovana prošle godine u okolini Pirota je „Tuga za jug“. Spot je realizovala ekipa MMD studija iz Niša pod rukovodstvom Miroslava Mitić- kaže Vlada.

Veselinović je 2009. godine pokrenuo internet forum www.MuzikaHarmonike.com koji danas okuplja veliki broj harmonikaša, servisera harmonika, ljubitelja zvuka harmonike ali i ostalih instrumenata. Za svoj rad na popularizaciji harmonike, 2015. godine je dobio priznanje na Festivalu „Prva harmonika Vojvodine“ u Staparu, gde je i nastupio kao gost večeri.

Do sada sam objavio sedam štampanih notnih knjiga i zbirki, a posebno se izdvaja knjiga Škola narodne muzike za harmoniku koju sam objavio 2014. godine a koja je vremenom postala osnova početnicima i udžbenik mnogim pedagozima narodne muzike, kao i smernica svima koji žele da nadograde i usavrše svoje znanje. Cilj mi je da kroz sva moja izdanja predstavim i sačuvam od zaborava sve vrednosti koje naša tradicionalna muzika ima“, kaže Vlada.

 

Zoran Panić