Fabrika vode u Gorini dobila veb-skad sistemu

Vodovodna mreža pod video nadzorom sa 30 kamera

Reč je o jedinstvenoj skadi na jugu Srbije koja prati 25 udaljenih lokacija iz kompjuterskog centra u Fabrici vode u Gorini kod Leskovca

Fabrika vode u Gorini, koja prečišćava vodu iz akumalicionog jezera „Barje“, opremljena je novim savremenim veb-skad sistemom za praćenje celokupnog sistema vodosnabdevanja u Leskovcu, a u koji je gradsko preduzeće Vodovod uložilo blizu 100.000 evra.

Veb-skad omogućava daljinsko praćenje sistema vodosnabdevanja od akumulacije Barje do krajnjih potrošača u selima Petrovac, Mrštane, Turekovac i Bogojevce, objašnjeno je danas na konferenciji za mediji u Gorini.

Kao najpovoljniji ponuđač izabran je konzorcijum firmi Indas doo i Graditelj NC iz Novog sada.

Postojeći sistem u ovoj fabrici imao je samo mogućnost nadzora. Sada, sa integrisanjem novog skada sistema postoji i mogućnost daljinskog upravljanja i praćenja putem interneta sa bilo koje tačke na planeti“, kazao je leskovački gradonačelnik Goran Cvetanović.

Reč je o jedinstvenoj skadi na jugu Srbije koja prati 25 udaljenih lokacija iz centra u Gorini Stanje može da se prati i sa kućnog računara, pa i mobilnog telefona

Prema njegovim navodima, skada sistem prati protok vode od ulaska u fabriku, preko rezervoara, do izlaza iz pumpnih stanica, zatim, nivo vode u svim rezervoarima vodosnabdevanja Rudare, Vučje, Hisar; vrednost reziduala hlora isporučene vode potrošačima na lokacijama Gorina, Rudare, Vučje, daljinski i automatski rad pumpnih stanica Hisar i Narodni front i Fruškogorska koje prepumpavaju vodu u više delove grada

Takođe se kompjuterski prati i stanje sistema katodne zaštite na 7 lokacija na trasi. „Uloga katodne zaštite je da se spreči korozija cevovoda na potezu od akumulacije Barje do rezervoara Rudare“, naglašava Cvetanović.

Sistem takođe istog momenta može da pokaže pucanje vodovodne cevi

Vrši se i merenje pritiska u udaljenim tačkama vodovodne mreže na 4 lokacije: Petrovac, Turekovac, Mrštane i Bogojevce, zatim, merenje protoka na pravcu Pečenjevce i sistem alarmne zaštite bunara i trafostanice.

Podsetiću da smo pre dve godine u ovoj fabrici finansirali opremanje fizičko-hemijske laboratorije i najsavremenijih mikroskopa za sve potrebne analize vode. Uloženo je 1.350.000 dinara. Ova važna investicija omogućiće brže uočavanje eventualnih problema u vodovodnom sistemu i pravovremeno reagovanje, i tako doprineti još kvalitetnijem vodosnabdevanju naših sugrađana.Verujem da smo ostvarili značajni korak napred u ostvarenju tog cilja“, zaključio je Cvetanović.

Direktorka Vodvoda Kosara Ilić rekla je ovaj sistem u prethodna dva meseca testerina i pokazao se kao uspešen.

„Imali smo jednu intervenciju na kojoj se pokzalo da on zaista uspešno funkcioniše. Tokom ledenih dana imali smo zastoj jedne važne pumpe i za manje od sat vreme naša ekipa je, zahvaljujući mogućnošću daljinskog praćenja, intervenisala na terenu, i da građani ne osete pad pritiska, mi smo uspostavili stabilizaciju sistema. Ovoga časa dok stojimo ovde, na zapodnom vodovodu se takođe nešto dešava, a to je šlag na torti. Znači, imamo automatsko regulisanje rada pumpi na zapadnom vodovodu“, pokazala je Ilićeva na monitoru i dodala da je sistem zaokružen koji će se u narednim godinama nadograđivati.

Zapolseni koji održavaju ovaj sistem potom su demonstrirali način rada.

Milica Ivanović

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar