Vranjanci se kiselim kupusom štite od korona virusa

Otkako je počela sezona prodaje kupusa Žika Janković, iz Rataja, kod Vranja, skoro svakog dana ovo povrće traktorom dovozi u grad svojim mušterijama. Svoju prikolicu natovarenu ovim povrćem obično parkira preko puta Donjevranjske pijace Tekija, na za to predviđenom mestu, gde čeka kupce.

Dok stoji na zimi on ne razmišlja puno o korona virusu koji je ponovo opasno zapretio ljudskom rodu, ali i o hladnoći koja mu štipa obraze i ledi ruke, bitno mu je da što pre proda svoj kupus čiji rod ove godine na njegovom imanju neće biti manji od dvadesetak tona. I zato kada mu kupci dođu, kojih i ove godine hvala Bogu ima u velikom broju, on im sa ponosom pokazuje sitne, okrugle, čvrste glavice kupusa sorte srpski melez koji je, po njegovom mišljenju, idealan za kiseljenje.

Otuda retko ko od njega ode, a da ne pazari bar pedeset kilograma. Ima i onih koji kupe i po trista kilograma ovog povrća odjednom kada procene da njegov kupus, bez sečenja, mogu lako da slože u kacu za kiseljenje.

Oni koji prvi put kisele kupus uvek od Žike zatraže savet kako da to urade. Svima njima on izađe u susret i ispriča način na koji godinama kiseli kupus u svom domaćinstvu i obavezno naglasi koliko je on zdrav za ljudski organizam u vreme običnih virusnih infekcija.

Ne propusti priliku da im napomene koliko je sada u vreme korona virusa važno da u ishrani koriste kiseli kupus koji je pun vitamina.

„U mom domaćinstvu prva tura kiselog kupusa je već stigla za jelo. Moja supruga je juče umesila i dve pite zeljanice koju smo u slast pojeli. Kupus je na našoj trpezi, kao salata, pri svakom obroku. Kada pojedemo prvu turu ukiseljenog kupusa stići će i druga. I ove godine je on ispao dobro. Nije ni mogao drugačije jer sam u buretu od dvesta litara naložio oko sto dvadeset kilograma kupusa sa oko četiri kilograma soli. Dodao sam malo i cvekle da raso bude što ukusniji kada dođe vreme da se pije.Ovako usoljeni kupus ostavio sam dva dana da odstoji, a onda dodao nekoliko kesica konzervansa i vinobrana i nalio vodom“, priča Žika.

On ističe da mu je ove godine prodaja kupusa uprkos pandemiji korona virusa išla veoma dobro, baš kao i proizvodnja.

Leto je obilovalo kišom tako da nije mnogo novca potrošio za zalivanje. Zadovoljan je i prodajnom cenom koja se kretala od 30 do 35 dinara po kilogramu i zato planira da i naredne godine proizvede istu količinu.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar