Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Vranjanci u vrhu po humanosti

Grad Vranje i Crveni krst su povodom obeležavanja 14. juna Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, uručili plakete rekorderima i najzaslužnijim kolektivima.

Plakete su dobili pojedinci koji su dali krv 75 i 50 puta, kao, a “Široko srce” Crvenog krsta Srbije dobile su najbolji kolektivi za postignute rezultate u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u protekloj godini – Gimnaziji “Bora Stanković“, Udruženju građana “Bajkeri“, OŠ “1.Maj“ iz Vrtogoša, AD “Simpo“ i Elektrodistribuciji Vranje.

Predsednik Skupštine Dejan Tričković, u ime gradskog rukovodstva zahvalio se svim davaocima krvi i istakao važnost ove plemenite akcije.

Današnji datum treba da nas podseti da je vrlo bitno da budemo društveno odgovorni pojedinci, svesni pravih vrednosti. Dobrovoljnim davanjem krvi pokazujete ne samo solidarnost, nesebičnost i dobrodušnost, već pokazujete ljudskost, najvredniju osobinu jednog čoveka”, istakao je Tričković.

Sekretar Crvenog krsta Vranje Tomislav Stefanović  rekao je da je u toku 2017. godine na području grada na 43 terenske akcije i svakodnevnim davanjem krvi u Službi za transfuziju krvi Zdravstvenog centra Vranje, prikupljeno 3.401 jedinica krvi, odnosno 4,07 odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika grada, sa indeksom ostvarenja od 100, 54 odsto.

Postignuti rezultati daleko nadmašuju ostvarenje na nivou Republike Srbije i Pčinjskog okruga i svrstavaju naš grad u sam vrh lokalnih samouprava po broju prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika”, napominje Stefanović, dok je načelnik Službe za transfuziju krvi Vranje dr Dušan Jovanović, istakao da je dobrovoljno davanje krvi primer velike humanosti i način pružanja pomoći onima kojima je najpotrebnija.