Vranje i Help zajedno rade na smanjenju siromaštva

Grad Vranje i nemačka nevladina humanitarna organizacija Help, nastavljaju zajedno da rade na zapošljavanju i smanjenju siromaštva, na projektu čiji je cilj doprinos Roma i Romkinja i ostalih ugroženih grupa stanovništva, rekao je danas gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković, na potpisivanju ugovora o zajedničkoj saradnji.

Cilj projekta „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ je, kako kaže, uključivanje marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje u Srbiji u socijlani i ekonomski ciklus zemlje.

Ovim projektom planirana je dodela 310 grantova u vrednosti od 1.500, 2.400 i 3.600 evra, kao i plaćeno stažiranje za 25 lica bez zvaničkog školskog obrazovanja

Sve projekte koje realizuje Help, grad Vranje pokušava da preslika, posebno na Lokalni akcioni plan zapošljavanja, jer su se njihovi projekti pokazali održivim u praksi“, istakao je Milenković.

Klaus Mock, regionalni direktor za Srbiju i Crnu Goru, istakao je da postoji odlična „komunikacija“ sa Vranjem zbog čega se zajednička saradnja nastavlja.

Projekat ukupne vrednosti od dva miliona evra realizuje Help od oktobra 2017. godine do septembra 2020. godine u 19 opština i gradova u Srbiji. Ukupna vrednost investicije za Grad Vranje iznosi oko 54.000 evra. Projekat finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.