Vranje: Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva se neguje kao tema

U prisustvu velikog broja izlagača, posetilaca i gostiju iz zemlje i inostranstva danas je u Vranju otvoren peti po redu Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva.

Zadovoljstvo što se u vom gradu na ovakav način neguje ova tema u svom obraćanju izrazio je i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Bogićević, i istakao da je ministarstvo otvoreno za sve predloge i sugestije, za edukaciju onih koji žele da se bave nekom od ovih delatnosti, kao i za eventualno uvođenje novih subvencija u ovoj oblasti za stimulisanje proizvodnje.

“Pčelarstvo je jedna od grana koju smo zajedno doveli, mogu slobodno reći, do nekog vrhunca, a isto to možemo i u ovom gradu, gde može da preraste u nešto što može da bude veliki potencijal za mnoge poljoprivredne proizvođače.”, rekao je Bogićević.

Da ovaj grad ima potencijala za razvoj pčelarstva potvrdio nam je i jedan od najboljih pčelara u ovom kraju Dragan Mladenović koji je posetiocima sajma predstavio pčelinje proizvode propolis, polen u zrnu i mleveni, med u saću, livadski i bagremov med proizveden u pčelinjaku koji se nalazi na 700 metara nadmorske visine. Ističe da je ove godine dobio u proseku po deset kilograma meda po košnici. Kaže da bi dobio i više da se pčele nisu intenzivno rojile.

“Od 200 košnica koliko ih imam imao sam čak 60 rojeva.”, priča ovaj iskusni pčelar.

I njegov kolega, Žika Nedeljković, inače predsednik Udruženja pčelara “Pčelica”, je došao na sajam da prikaže sve pčelinje proizvode bitne u ljudskoj ishrani. On tvrdi da ljudi ne bi trebali da ih koriste samo kao lek već bi trebalo svakodnevno da ih koriste u ishrani zato što njihovim unošenjem  mogu da poboljšaju svoj način života, učine ga zdravijim i mnogo aktivnijim  u obavljanju svakodnevnih poslova.

Osim meda upkovnog u staklenoj tegli i zemljanoj posudi, meda u saću, rastvorenog propolisa u domaćoj rakiji, voska, ovaj pčelar je posetiocima sajma ponudio i usluge u svojoj API komori koju je napravio u svom pčlinjaku u Novom selu posle odlaska u penziju.

“API komora je blagodetna za ljude koji imaju problema sa disajnim putevima da u njoj iskoriste ono što nam pčele i priroda nudi, a sve u cilju zdravog života.”, kaže Nedeljković.

I Kristijan Kocev, vlasnik firme “Nutriko Kocev” iz Skoplja iz Severne Republike Makedonije je posetiocima sajma na prirodnoj bazi ponudio hladno ceđena ulja, sa  raznim dodacima u ishrani proizvedenih bez dodataka i termičke obrade. Ovaj svoj biznis otpočeo je proizvodnjom ulja od maka koji je u njegovoj zemlji prestao da se proizvodi pre trideset godina, a koji ima veoma efikasno antiupalno i antikancerogeno dejstvo.

This slideshow requires JavaScript.

“Osim toga može da pomogne prilikom reagualcije krvnog pritiska,šećera, digestivnog trakta, opekotina, prvilane funkcije srca…”, ističe Kocev.

Na sličan način svoje proizvode predstavili su i ostali izlagači lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i gljiva, a dobar deo su i prodali posetiocima sajma koji će biti otvoren do 8. Juna.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare