Zadovoljstvo što se u vom gradu na ovakav način neguje ova tema u svom obraćanju izrazio je i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Bogićević, i istakao da je ministarstvo otvoreno za sve predloge i sugestije, za edukaciju onih koji žele da se bave nekom od ovih delatnosti, kao i za eventualno uvođenje novih subvencija u ovoj oblasti za stimulisanje proizvodnje.
“Pčelarstvo je jedna od grana koju smo zajedno doveli, mogu slobodno reći, do nekog vrhunca, a isto to možemo i u ovom gradu, gde može da preraste u nešto što može da bude veliki potencijal za mnoge poljoprivredne proizvođače.”, rekao je Bogićević.
Da ovaj grad ima potencijala za razvoj pčelarstva potvrdio nam je i jedan od najboljih pčelara u ovom kraju Dragan Mladenović koji je posetiocima sajma predstavio pčelinje proizvode propolis, polen u zrnu i mleveni, med u saću, livadski i bagremov med proizveden u pčelinjaku koji se nalazi na 700 metara nadmorske visine. Ističe da je ove godine dobio u proseku po deset kilograma meda po košnici. Kaže da bi dobio i više da se pčele nisu intenzivno rojile.
“Od 200 košnica koliko ih imam imao sam čak 60 rojeva.”, priča ovaj iskusni pčelar.
I njegov kolega, Žika Nedeljković, inače predsednik Udruženja pčelara “Pčelica”, je došao na sajam da prikaže sve pčelinje proizvode bitne u ljudskoj ishrani. On tvrdi da ljudi ne bi trebali da ih koriste samo kao lek već bi trebalo svakodnevno da ih koriste u ishrani zato što njihovim unošenjem mogu da poboljšaju svoj način života, učine ga zdravijim i mnogo aktivnijim u obavljanju svakodnevnih poslova.
Osim meda upkovnog u staklenoj tegli i zemljanoj posudi, meda u saću, rastvorenog propolisa u domaćoj rakiji, voska, ovaj pčelar je posetiocima sajma ponudio i usluge u svojoj API komori koju je napravio u svom pčlinjaku u Novom selu posle odlaska u penziju.
“API komora je blagodetna za ljude koji imaju problema sa disajnim putevima da u njoj iskoriste ono što nam pčele i priroda nudi, a sve u cilju zdravog života.”, kaže Nedeljković.
I Kristijan Kocev, vlasnik firme “Nutriko Kocev” iz Skoplja iz Severne Republike Makedonije je posetiocima sajma na prirodnoj bazi ponudio hladno ceđena ulja, sa raznim dodacima u ishrani proizvedenih bez dodataka i termičke obrade. Ovaj svoj biznis otpočeo je proizvodnjom ulja od maka koji je u njegovoj zemlji prestao da se proizvodi pre trideset godina, a koji ima veoma efikasno antiupalno i antikancerogeno dejstvo.
“Osim toga može da pomogne prilikom reagualcije krvnog pritiska,šećera, digestivnog trakta, opekotina, prvilane funkcije srca…”, ističe Kocev.
Na sličan način svoje proizvode predstavili su i ostali izlagači lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i gljiva, a dobar deo su i prodali posetiocima sajma koji će biti otvoren do 8. Juna.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!