Gotovo da nema putnika namernika da svrati u Vranje na ručak, a da pored pečenja, sira, pite ili pogače ne poruči i salatu trljanicu koja odlično ide uz ljutu prepečenicu. Ovo tradicionalno vranjsko jelo, koje je među starim Vranjancima poznato i kao sirotinjsko, u ovom gradu domaćice počnu da prave čim u njihovim baštama zamirišu prve zrele paprike.
Na ovom jelu, inače, odrastale su i odrastaju generacije Vranjanaca. Otuda ga i Blagica Kostić iz sela Bujkovac, kod Vranjske banje, sa radošću sprema svojim ukućanima. Ovo jelo se uvek našlo i na njenim prezentacijama starih vranjskih jela koje je dosada imala nanacionalnim televizijama.
„Ko god je probao moju trljanicu uvek je dolazio da traži recept.“, kaže Blagica.
Ovo jelo ona i danas pravi po starom tradicionalnom receptu i nikada nije ništa promenila zato što to onda ne bi bila više trljanica jer bi u potpunosti promenila ukus.
Tokom leta i jesni ona trljanicu pravi isključivo od paprika ubrane iz svoje bašte.Obično ispeče onoliko paprika za količinu koju namerava da napravi. Među slatkim paprikama obavezno se nađu i vezanke kako bi poboljšale postojeći ukus trljanice.
Ovako ispečene paprike ona obavezno prekrije kuhinjskom krpom kako bi kasnije mogla brzo da ih oljušti. Za to vreme u zemljanoj posudi sitno isecka omanjis truk praziluka, a kada doda so po ukusu drvenim tručkom istuca praziluk vodeći računa da ga nepretvori u pihtijastu masu. U ovu masu zatim doda oljuštenu i sitno iseckanu papriku, a kada dobro začini uljem i sirćetom,lagano promeša kako bi se sjedinili svi neophodni sastojci. Ovo jelo Blagica priprema i za slavu i to od suvih paprika. Pripremu ove trljanice od suvih paprika obavezno počne njihovim kuvanjem. Dok se kuvaju ona u zemljanoj posudi sitno isecka praziluk, posoli i istuca drvenim tučkom.
„Ovako skuvane paprike treba prohladiti, a potom oljuštiti. Čim se to završi treba ih sitno iseckane dodati u praziluk zajedno sa dve kašike ulja i jednu kašiku alkoholnog sirćeta i opet promešati da se sastojci sjedine.“, savetuje Blagica.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!