Vratio pogrešnu uplatu

NIŠ – Vladimir Živković (25), iz sela Ugljare nadomak Prištine, vratio je u petak novac koji je prethodnog dana, greškom, na njegov račun uplatila jedna beogradska kompanija. Ovaj momak, koji je pre dva meseca diplomirao na Elektronskom fakultetu i dobio zvanje inženjera telekomunikacija, očekivao je neke uplate po osnovu povremenog radnog angažovanja, ali ga je više od šest i po hiljada evra, u dinarima, šokiralo.

Iako je razmišljao kako bi bilo lepo da obraduje osmoro braće i sestara, nije se dvoumio, pa bankari kažu da zaslužuje pohvalu. Jer, da je odbio povraćaj, firma koja je pogrešila – u dugotrajnom procesu – morala bi sama da dokazuje kako se radi o promašaju.

– Firma koja je pogrešila lane je, sa 200 evra, pomogla da odem na seminar u ukrajinski grad Kijev, pa pretpostavljam da su zato u evidenciji imali i broj mog računa. Istina, bilo mi je čudno da neko baš za toliko pogreši, pa sam najpre poverovao da je tih 658.390 dinara zaista moje. Čitave noći planirao sam kako da pomognem roditeljima, koji teško školuju nas devetoro, radovao se šansi da se stručno usavršavam, ali sam onda shvatio kako ne bi bilo pošteno da zadržim tuđe – objašnjava Vladimir koji je 2010, kao jedan od 100 najboljih studenata u Srbiji, putovao Evropom.

Kada je, na kraju, banci prijavio propust, iz Beograda su pozvali ovog poštenog nalazača i zahvalili mu što je – bio ljubazan!

(kraj)

Izvor Večernje Novosti