Vreme je lavande

Osušeni cvetovi su jakog mirisa i najčešće se koriste za pripremanje čajeva, biljnih kapi, etarskog ulja, kupki kao i za inhalaciju.

Lavanda se koristi za smirenje, protiv nadimanja, za obnovu tkiva. Etarsko uljelavande je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol…A sada uveliko cveta pa vredi se potruditi i ubrati je jer je korisna i sveža i osušena.

 

Iako je nazivaju „neodoljivom gospodaricom Mediterana“ i smatraju zaštitnim znakom Francuske, lavanda (Lavandula officinalis) se odavno uzgaja na plantažama i u vrtovima širom Evrope pa i kod nas, a kao divlja raste na suvim, toplim i krševitim padinama.

Ovaj dugovečan, razgranat grmić, prepoznatljiv je po plavičastoljubičastim cvetovima vrlo prijatnog mirisa i aromatičnog i nagorkog ukusa. Vekovima, osušen cvet ove biljke stavlja se među rublje da dobije prijatan miris, dok sveži ili, češće, suvi buketi služe za rasterivanje komaraca, moljaca, stenica i drugih insekata.

Osušeni cvetovi su jakog mirisa i najčešće se koriste za pripremanje čajeva, biljnih kapi, etarskog ulja, kupki kao i za inhalaciju.

(Kraj)

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare