Na osmoj gastronomsko-turističkoj manifestaciji “Vurdijada“ koja je održana u Babušnici učestvovalo je više od 190 učesnika, koji su se pored lokalnog specijaliteta vurde koji se pravi od cedjenog mleka po kome je ovaj kraj poznat, nadmetali u jelima nacionalne kuhinje, a bilo je i proizvoda domaće radinosti, starih zanata i suvenira.
Manifestacija je organizovana na otvorenom prostoru pored kupališnog kompleksa u centru Babušnice i okupila je veliki broj posetilaca. U kulturno- umetničkom programu učestvovali su članovi Foklornog ansambla iz Babušnice a prvi put je organizovana ‘’Lužnička orata’’.
’’Vurdijadu’’je organizovala Turistička organizacija Babušnice uz podršku opštine Babušnica i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Direktor Turističke organizacije Babušnice Millan Stamenković kaže da je ove godine rekordan broj učesnika.
“Nama je cilj da se ovaj naš lokalni specijalitet što više proizvodi, da se otrgne od zaborava i sačuva stari recept pravljenja vurde, našeg brenda.Svedoci smo da se ‘’Vurdijada’’ razvija iz godine u godinu, da se povećava tražnja i da se povećava broj proizvodjača. Imamo desetak gazdinstava koji čuvaju deset i više krava i bave se proizvodnjom vurde koju prodaju širom Srbije. Mnogima je vurda izvor prihoda. Veliko interesovanje za vurdu i za jela nacionalne kuhinje. Vurda je postala brend”, kaže Stamenković.
Prema rečima Stamenkovića, ove godine su organizovali ‘’Lužničku oratu’’.
“Cilj nam je da se lužničko-timočki dijalekt sačuva od zaborava i da se to prenese mladima. Pozivamo decu da pišu na dijalektu”, kaže Stamenković.
Anka Nikolić iz sela Vava kraj Babušnice kaže čuvaju devet krava i dnevno proizvede oko 40 kilograma vurde.
“Veliko je interesovanje za vurdu. Prodajem je u Babušnici,Nišu i Vlasotincu”, kaže ona, dodajuči da je treći put na Vurdijadi a da je prošle godine dobila nagradu.
Evica Stojčić iz Draginca kraj Babušnice učestvuje na Vurdijadi od početka.
“Imamo farmu od 15 krava. Gazdinstvom uptavlja sin Saša. Prodajemo vurdu uglavnom u Pirotu i Babušnici i ne možemo da proizvedemo koliko se ona traži”, kaže Evica.
Silvana Djurić iz Radoševca kraj Babušnice godinama učestvunje na ovoj manifestaciji.
Osim vurde predstavljena su i nacionalna jela. Blage Petrušeski iz Udruženja Makedonaca ‘’Vardar’’ iz Niša kaže da je Vurdijada odlična prilika da prikažu bogatu makedonske nacionalne kuhinje.
“Od brojnih specijaliteta koje su priptemile naše domaćice svakako izdvajam tavče gravče, ali i pogače,pite, kolače- kaže on.
Lepi Brka: Vurda ima budućnost
Na čelu žirija bio je Nenad Gladić Lepi Brka,autor poznate TV emisije “Gastronomad“,koji je promoter ‘’Vurdijade.
“Imam utisak da se ponavljaju pobednici u takmičenju. S druge strane, to znači da postoje proizvodjači koji imaju kvalitetne proizvode, što je i suština cele manifestacije. Verujem da će broj proizvodjača rasti i da će biti još bolje vurde. Ovo je autentičan proizvod ovog kraja. Prezentovali smo pripremu nekoliko jela sa vurdom.Vurda nije toliko poznata u Srbiji ali ovaj proizvod ima budućnost i na tome treba da se radi. Tržište postoji”, kaže Gladić.
Nikolićeva: Naš brend ćemo sačuvati
Predsednica opštine Sladjana Nikolić je otvarajući manifestaciju rekla da je ona od velikog značaja za opštinu.
“Cilj nam je da se proizvodnjom vurde bavi što veći broj gradjana, da se vrate na selo i da proizvode ovaj specijalitet. Nastojimo da se poveća broj proizvodjača I da se ovaj naš brend očuva. Lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivrede I da ćemo nastaviti da izdvajamo podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede.Radićemo I na poboljšanju seoske infrastructure”, rekla je Nikolićeva.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!