Na sedmoj gastronomsko-turističkoj manifestaciji “Vurdijada“ koja je održana u Babušnici,na više od 200 štandova, pored lokalnog specijaliteta vurde koji se pravi od cedjenog mleka po kome je ovaj kraj poznat, bila su i jela nacionalne kuhinje, proizvodi domaće radinosti starih zanata i suveniri.
Manifestacije je prvi put organizovana na otvorenom prostoru pored kupališnog kompleksa u centru Babušnice i okupila je veliki broj posetilaca.U kulturno- umetničkom programu nastuli su foklorni ansambli iz Babušnice, Pirota, Leskovca i Slovenije
.’’Vurdijadu’’je organizovala Turistička organizacija Babušnice uz podršku opštine Babušnica i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Dodeljene su i nagrade.Prvo mesto za najbolju vurdu dobio je Mile Nikolić iz sela Vava, drugo Miroslav Vidanović iz Kambelevca a treće Evica Stojčić iz Babušnice.
Zlatne medalje za kvalitet pripale su Danijeli Mladenović Eko Mlekarica i Miletu Jončiću.
“ U poljoprivrednom gazdinstvu čuvamo 15 krava. Interesovanje za vurdu je veliko a moje mušterije su iz mnogih gradova Srbije, najviše iz Niša i Beograda. Proizvodnja vurde je deo naše porodične tradicije”, kaže Evica Stojčić, zadovoljna zbog osvojenog trećeg mesta.
Direktor Turističke organizacije Babušnice Millan Stamenković kaže da je ove godine rekordan broj učesnika.
“Nama je cilj da se ovaj naš lokalni specijalitet što više proizvodi, da se otrgne od zaborava i sačuva stari recept pravljenja vurde, našeg brenda.Ove godine nam je osim lokalne samouprave pomoglo i Ministarstvo trfgovine, turizma i telekomunikacija koje nam je poklonilo 40 tezgi u etno stilu na kojima je izložena vurda. Veliko interesovanje je i za jela nacionalne kuhinje. Vurda je postala brend. Imamo desetak poljoprivrednih gazdinstava koji čuvaju stoku, od mleka prave vurdu i prodaju je širom Srbije ali inostranstva”, kaže Stamenković.
Valentina Nikolić iz Crvene Jabuke ima registrovano gazdinstvo. Čuva krave.
“Vurdu pravim pet-pest godiona i imam kupce iz Srbije i Bugarske”, kaže ona.
Bratislav Živković iz Gornjeg Striževca od početka je učesnik Vurdijade, Na svom gazdinstvu čuva desetak krava i sto ovaca. Pravi vurdu od ovčijeg i kravljeg mleka.
“Mesečno proizvedem i prodam oko 200 kilograma vude. Plasiram je širom Srbije ali odlazi iz za Nemačku i Bugarsku.Najviše se traži u susednoj Bugarskoj”, kaže Bratislav.
Nije izostala ni bogata ponuda nacionalnih jela i specijaliteta. Predsednica Udruženja ‘’Izvorsko zrno’’ iz Izvora kraj Pirota Marica Radovanović kaže da su sva jela koja su priptemile obeležje ovog kraja.
“Imamo punjene paprika, pkite, ajvar, salčiće. Došle smo da razmenimo iskustva i da se družimo. Sve je lepo organizovano”, kaže Marica.
Brankica Kostić iz Udruženja žena ‘’Klok’’ iz Krupca kraj Pirota kaže da su se potrudile da spreme bogatu ponudu nacionalnih jela
“Tu su sarmice od iznutrica, pihtije od boba, pogačice sa čvarcima, pite, proje, ljutenica od prazilukla, vanilice”, kaže Brankica.
Blage Petrušeski iz Udruženja Makedonaca ‘’Vardar’’ iz Niša kaže da je Vurdijada odlična prilika da prikažu bogatu makedonske nacionalne kuhinje.
“Od broinih specijaliteta koje su priptemile naše domaćice svakako izdvajam tavče gravče, kotmen pitu, ali i pogače,pite, kolače”, kaže on.
LEPI BRKA
Na čelu žirija bio je Nenad Gladić Lepi Brka,autor poznate TV emisije “Gastronomad“.
“Često sam u ovom kraju jer je hrana odlična a ljudi gostoprimljivi. Svima kažem da ako hoće da probaju pravu vurdu treba da dodju u Babušnicu. Ovo je autentičan proizvod ovog kraja. Vidim da su se proizvodjači dobro spremili. Cilj nam je da se u pripremi nacionalnih jela koristi vurda kao sastojak a ne samo kao namaz. Ovoga puta smo pripremili nekoliko jela sa vurdom. Ovaj proizvod ima budućnost i na tome treba da se radi”, kaže Gladić.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
O manifestacijama se pise nekoliko dana unapred da bi ljudi znali i mogli da se organizuju da dodju, a ne na dan odrzavanja ili nekoliko dana kasnije.
Dragi Savetniče, da nas čitate redovno i pažljivo, znali bi da smo upravo nekoliko dana ranije najavili ovu manifestaciju.
Izvinjavam se, nisam primetio.
Gluposti,zabava za seljake,trebali ste da slikate los put,prepune kontejnere,prazne prodavnice jer ljudi nemaju para…Turisticka organizacija u vreme kad je tu bio hotel „Crni vrh“,Zvonacka banja…nije ni postojala a ovaj Stamenkovic ima zavrsen DIF.A vurda ili urda se prave i u Rumuniji i Bugarskoj.
Vurda je nesto najlepse posle kajmaka sto sam probala, a urda je nesto sto nikad ne bih probala.
Prvo se informisite pa onda pisite.
Bas si gastronom.Haha.Jel i ti imas brkove?
https://en.wikipedia.org/wiki/Urd%C4%83
Nema te pojma,
Urda se pravi od sirutke
A Vurda se pravi od cedjenog kiselog mleka a kasnije se dodaje so i paprika. Ni ukus ni struktura ni tehnologija proizvodnje nisu isti.
Ako hocete da poredite sa drugim slicnim proizvodima Vurda ke slicna Maskarponeu i lickoj Basi
Tako je, to je vurda. A ko jednom proba vurdu, lički škripavac ili basu nakon toga će ga uvijek jesti