održana sedma gastronomsko-turistička manifestacija ’’Vurdijada’’

Vurda, specijalitet po kome je Babušnica poznata

Na sedmoj gastronomsko-turističkoj manifestaciji “Vurdijada“ koja je  održana u Babušnici,na više od 200 štandova, pored lokalnog specijaliteta vurde koji se pravi od cedjenog mleka  po kome je ovaj kraj poznat,  bila su i jela nacionalne kuhinje, proizvodi domaće radinosti  starih zanata i suveniri.

Manifestacije je prvi put organizovana na otvorenom prostoru pored kupališnog kompleksa u centru Babušnice i okupila je veliki broj posetilaca.U kulturno- umetničkom programu nastuli su foklorni ansambli iz Babušnice, Pirota, Leskovca i Slovenije

.’’Vurdijadu’’je organizovala Turistička organizacija Babušnice uz podršku opštine Babušnica i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Dodeljene su i nagrade.Prvo mesto za najbolju vurdu dobio je Mile Nikolić iz sela Vava, drugo Miroslav Vidanović iz Kambelevca a treće Evica Stojčić iz Babušnice.

Zlatne medalje za kvalitet pripale su Danijeli Mladenović Eko Mlekarica i Miletu Jončiću.

U poljoprivrednom gazdinstvu čuvamo 15 krava. Interesovanje za vurdu je veliko  a moje mušterije su iz mnogih gradova Srbije, najviše iz Niša i Beograda. Proizvodnja vurde je deo naše porodične tradicije”, kaže Evica Stojčić, zadovoljna zbog osvojenog trećeg mesta.

Direktor Turističke organizacije Babušnice Millan Stamenković kaže da je ove godine  rekordan broj učesnika.

Nama je cilj da se ovaj naš lokalni specijalitet što više proizvodi, da se otrgne od zaborava i sačuva stari recept pravljenja vurde, našeg brenda.Ove godine nam je osim lokalne samouprave pomoglo i Ministarstvo trfgovine, turizma i telekomunikacija koje nam je poklonilo 40 tezgi u etno stilu na kojima je izložena vurda. Veliko interesovanje je i za  jela nacionalne kuhinje. Vurda je postala brend. Imamo desetak poljoprivrednih gazdinstava koji čuvaju stoku, od mleka prave vurdu i prodaju je širom Srbije ali inostranstva”, kaže Stamenković.

Valentina Nikolić iz Crvene Jabuke ima registrovano gazdinstvo. Čuva krave.

Vurdu pravim pet-pest godiona i imam kupce iz Srbije i Bugarske”, kaže ona.

Bratislav Živković iz Gornjeg Striževca od početka je učesnik Vurdijade, Na svom gazdinstvu čuva desetak krava i sto ovaca. Pravi vurdu od ovčijeg i kravljeg mleka.

Mesečno proizvedem i prodam oko 200 kilograma vude. Plasiram je širom Srbije ali odlazi iz za Nemačku i Bugarsku.Najviše se traži u susednoj Bugarskoj”, kaže Bratislav.

Nije izostala ni bogata ponuda nacionalnih jela i specijaliteta. Predsednica Udruženja ‘’Izvorsko zrno’’ iz Izvora kraj Pirota Marica Radovanović kaže da su sva jela koja su priptemile obeležje ovog kraja.

Imamo punjene paprika, pkite, ajvar, salčiće. Došle smo da razmenimo  iskustva i da se družimo. Sve je lepo organizovano”, kaže Marica.

Brankica Kostić iz Udruženja žena ‘’Klok’’ iz Krupca kraj Pirota kaže da su se potrudile da  spreme  bogatu ponudu nacionalnih jela

Tu su sarmice od iznutrica, pihtije od boba, pogačice sa čvarcima, pite, proje, ljutenica od prazilukla, vanilice”, kaže Brankica.

Blage Petrušeski iz Udruženja Makedonaca ‘’Vardar’’ iz Niša  kaže da je Vurdijada odlična prilika da prikažu bogatu makedonske nacionalne kuhinje.

Od broinih specijaliteta koje su priptemile naše domaćice svakako izdvajam tavče gravče, kotmen pitu, ali i pogače,pite, kolače”, kaže on.

LEPI BRKA

Na čelu žirija bio je Nenad Gladić Lepi Brka,autor poznate TV emisije “Gastronomad“.

Često sam u ovom kraju jer je hrana odlična a ljudi gostoprimljivi. Svima kažem da ako hoće da probaju pravu vurdu treba da dodju u Babušnicu.  Ovo je  autentičan proizvod ovog kraja. Vidim da su se proizvodjači dobro spremili. Cilj nam je da se u pripremi nacionalnih  jela koristi vurda kao sastojak a ne samo kao namaz. Ovoga puta smo pripremili nekoliko jela sa vurdom. Ovaj proizvod ima budućnost i na tome treba da se radi”,  kaže Gladić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savetnik
21.10.2018. 14:48

O manifestacijama se pise nekoliko dana unapred da bi ljudi znali i mogli da se organizuju da dodju, a ne na dan odrzavanja ili nekoliko dana kasnije.

Savetnik
21.10.2018. 22:10
Odgovor za  Milica Ivanović

Izvinjavam se, nisam primetio.

vurde i Ane Kokic
21.10.2018. 20:04

Gluposti,zabava za seljake,trebali ste da slikate los put,prepune kontejnere,prazne prodavnice jer ljudi nemaju para…Turisticka organizacija u vreme kad je tu bio hotel „Crni vrh“,Zvonacka banja…nije ni postojala a ovaj Stamenkovic ima zavrsen DIF.A vurda ili urda se prave i u Rumuniji i Bugarskoj.

Nina
22.10.2018. 07:49
Odgovor za  vurde i Ane Kokic

Vurda je nesto najlepse posle kajmaka sto sam probala, a urda je nesto sto nikad ne bih probala.
Prvo se informisite pa onda pisite.

Bradonja
22.10.2018. 14:14
Odgovor za  Nina

Bas si gastronom.Haha.Jel i ti imas brkove?
https://en.wikipedia.org/wiki/Urd%C4%83

Kuvar
23.10.2018. 07:10
Odgovor za  Bradonja

Nema te pojma,
Urda se pravi od sirutke
A Vurda se pravi od cedjenog kiselog mleka a kasnije se dodaje so i paprika. Ni ukus ni struktura ni tehnologija proizvodnje nisu isti.
Ako hocete da poredite sa drugim slicnim proizvodima Vurda ke slicna Maskarponeu i lickoj Basi

Herceg
23.10.2018. 12:48
Odgovor za  Kuvar

Tako je, to je vurda. A ko jednom proba vurdu, lički škripavac ili basu nakon toga će ga uvijek jesti