Na šestoj gastronomsko-turističkoj manifestaciji Vurdijada danas je po prvi put bili najzapaženiji specijaliteti od domaće, babušničke vurde, s obzirom da su 50 od ukupno 160 štandova zauzeli majstori iz Babušnice.
Vurda je u Babušnci postal brend. Petnaestak poljoprivrednih gazdinstava, sa po 10 grla krupne stoke, od mleka prave ovaj ukusan proizvod i prodaju ga je širom Srbije.
Vurda recept
Sprema se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka ili mešavine ovčijeg (kozjeg) i kravljeg mleka. Dobija se ceđenjem kiselog mleka. U tako isceđenu smešu stavlja se paprika i čuva u čistoj posudi na umerenoj temperaturi tridesetak dana. Za to vreme dolazi do vrenja da bi se dobio kvalitetan proizvod kiselkastog ukusa i kremastog oblika, slično krem siru ili paprici u pavlaci
A gosti iz cele Srbije, ali i iz Bugarske, Makedonije, Turske, Slovenije… Na trgu u centru grada organizovana je izložba suvenira i starih zanata.
Vurdijadu je organizovala Turistička organizacija Babušnice uz podršku lokalnih vlasti
“Ove godine je najveće interesovanje ne samo učesnika nego i posetilaca. Nama je cilj da se ovaj naš lokalni brend što više proizvodi. Prvi put za ovih šest godina imamo 53 proizvodjača vurde, a pre šest godina smo imali smo samo šest izlagača. Veliko interesovanje je i za jela nacionalne kuhinje”, priča direktor Turističke organizacije Babušnice Milan Stamenković.
Babušničanka Ljilja Mitić na “Vurdijadi“ učestvuje šesti put i do sada je osvajala nagrade. Vurdu pravi od kravljeg mleka i ima svoje stalne kupce.
“Pravim je sa susamom, paprikama, tartufima.Tajna je u dobrom punomasnom mleku sa ovog podneblja”, kaže Mitićeva.
U pripremi jela nacionalne kuhinje učestvovale su članice Udruženja ‘’Izvorsko zrno’’ iz Izvora kraj Pirota, Udruženja ‘’Vredne ruke Pirota’’ i Udruženja ‘’Klok’’ iz Krupca kraj Pirota, ali i članovi Udruženja Makedonaca ‘’ Vardar’’ iz Niša.
“Tu su jela sa vurdom u slanim i slatkim jelima, kao što je torta sa vurdom”, kaže Suzana Bošković iz Udruženja žena ‘’Vredne ruke Pirota’’.
Marica Radovanovič iz Udruženja ‘’Izvorsko zrno’’ kaže da su spremila jela nacionalne kuhinje sa vurdom i preporučila punjeni krompir sa vurdom, jajima i paprikom i pileće meso zapečeno sa jajima i vurdom.
“Ova manifestacija je jako važna za promociju turističkih potencijala i za poljoprivredne proizvodjače koji proizvode vurdu. Povećali smo stočni fond jer smo poljoprivrednim proizvodjačima podelili 100 ovaca. Iduće godine ćemo nabaviti i prilodne junice”, kaže predsednik opštine Babušnica Dragan Vidanović.
Na čelu žirija bio je Nenad Gladić Lepi Brka,autor poznate TV emisije “Gastronomad“.
“Ovo je autentičan proizvod ovog kraja. Lično sam se uverio u kvalitet babušničke vurde. Očigledno je da ovaj proizvod ima budućnost i na tome treba da se radi. Reč je o odličnom proizvodu koji ima svoje tržište i oni koji je proizvode mogu da zarade”, kaže Gladić.
Z.Panic
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Gospodja Ljilja i ne zna kako se spravlja „vurda“ ili kako je rumuni i bugari zovu – urda.Sto se tice same manifestacije,totalna glupost a da ne pominjem da je vece pred bio i koncert a kakve veze on ima sa manifestacijom uopste ne znam s obzirom da nije bio neki foklorni,takodje mi nije jasno zasto je bio na sred grada umesto na mestu predvidjenom na to sa napravljenom binom a u blizini centra.Kic,sund,trosenje narodnih para,zamajavanje naroda….