Praznični dani i bogata trpeza gotovo da ne mogu bez pijenja vina. Vino je piće za uživanje i po pravilu se pije u društvu, retko kada možete sami da ga konzumirate. Sa lepim vremenom, sada za Uskršnje praznike, piju se lakša, sveža vina. Za praznike, trpeza nam je uvek bogata mesom i ranim povrćem. Uz to ide pijenje svežeg živahnog rozea, koji će oplemeniti i samu tu hranu kao i nas same, kaže za Jugmediu, Dušan Janjić, poznati leskovački vinogradar i vinar.
Navike za pijenje vina su različite, kao što su i ukusi.
„Mi koji se vinom bavimo malo više, znamo nekad i da preteramo.Tako odvajamo vino koje nam je aperitiv, onda ona koja ćemo piti uz predjelo, zatim uz glavno jelo i uz dezert.Kod vinara se koristi svaki trenutak da se uživa u vinu jer je to smisao našeg života.Čak sve što radimo, sve posmatramo kroz vino.Moj predlog je da lakše vino uzmete za predjelo. Kako uzimate dalje hranu, tako ćete pojačavati i vino.Za ove lepe dane ipak se zadržite na rozeu ili na nekom lakšem crvenom vinu, nekoj ružici“ ,objašnjava naš sagovornik.
Jedina vina sa zaštićenim geografskim poreklom sa juga Srbije su ona koja proizvodi Dušan Janjić i njegov ortak Ljubiša Stošić, vinogradari i vlasnici vinarije „Stari dani“.
„Ovih dana smo iz Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede dobili rezultate o oceni vina koja radimo sa zaštićenim geografskim poreklom.Naša dva vina „Dert“ i „Aber“ imaju kategoriju kvalitetnih vina sa zaštićenim geografskim poreklom. Taj proces je dugotrajan i potrebno je da imate kvalitetno vino dug period, da biste došli do nekog većeg nivoa vrhunskih vina.Bitna je i starost vinograda, a naši su relativno mladi od desetak godina.Što je stariji vinograd od njega očekujemo jača i vrednija vina“, kaže ovaj leskovački vinogradar.
„Vinarija „Stari dani“, je mali podrum, koji samo ima želju da ugosti one koji budu došli u Leskovac i Vranje i da ih posluži svojim vinom.Nemamo ambicije čak ni za širenje ka severu zemlje, a tek izvoz je baš daleko za nas.Nismo od onih koji proizvode vina za masovnu upotrebu, jednostavno ih pravimo za uživanje“, poručuje Janjić.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Vino se ne pije na prazan stomak. Neka neki naucnik objasni kako nabaviti hranu bez para?