Došli su u Leskovac sa nekoliko kofera i starim, tradicionalnim receptom za pripremu sladoleda. Dželal je zanat učio od oca. U radnji je od trinaeste godine. Nekada se, kaže, sladoled pripremao ručno, a onda su im ovi italijanski mikseri stari skoro pola veka olakšali posao.
„Mislim da je kvalitet u kuvanju. Nemam nameru da promenimo recept znači to ću da im ostavim u amanet, da to produže“, kaže Dželal Iseni, poslastičar.
Dželalovim stopama kreću i deca, šest ćerki i sin. Suada je završila Učiteljski fakultet, a Ahmet je upisao Medicinsku školu. Obrazuju se, ali čuvaju i zanat.
„Mnogo je lepo, uživame, tako što gledate i više“, kaže Suada Iseni, ćerka.
„Od malena sam ovde. Učim, gledam otac i to. Lep zanat“, kaže Ahmet Iseni, sin.
U kornetu, porcija ili ovako upakovan. Leti se dnevno proda i pedesetak kilograma sladoleda sa petnaest različitih aroma. Od jutra do ponoći ne staju.
„Naučila poso od njih i zadovoljni smo. Puno posla ima, puno se radi, ali tako i treba“, kaže Tamara Kocić, radnica.
Ukus poseban, kvalitet isti godinama, zato Leskovčani ovde rado dolaze.
„Živim 42 godine van, ne u Leskovcu u drugom gradu i nikad nisam prestala da dolazim“, kaže jedna gospođa.
„I ukus i cena je pristupačna i ljubaznost“, dodaje druga.
„Živimo u Vučju kad dođemo u Leskovac dolazimo kod ovog gazde, kupujemo sladoled, jer je najlepši“.
Stariji vole vanilu, jer ih, kažu, podseća ih na mladost, mlađi biraju najčešće jagodu, kivi i bananu. Da se rashlade i, kažu, zaslade dušu. A još kad se sprema s mnogo ljubavi onda mora da bude drugačiji.
(Jugmedia,RTS)
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Ime ulice, poslasticare…???
Potvrdjujem,
Gospodin pravi najbolji sladoled u regionu a i sire.
Usluzno osoblje i uvek nasmejano.
Bravo za ovu malu radnju u Niskoj ulici.
extra
godinama jedem tu sladoled,,prelep