Zahvaljujući saradnji ZC Vranje i KC Niša, uspešno operisana tri pacijenta

Vranjski Zdravstveni centar i Klinički centar Niš potpisali su Sporazum o saradnji početkom 2019. godine, 28. januara, nakon što je otvoren novi Hiruški blok u Vranju.

Saradnja između Kliničkog centra Niš i Zdravstvenog centra Vranje koja je intenzivirana krajem februara i početkom marta 2019. godine, godinu dana pre početka borbe protiv pandemije korona virusom imala je za cilj edukaciju zaposlenih u Zdravstvenom centru Vranje kako bi se na najbolji mogući način iskoristili kapaciteti novoizgrađenog Hirurškog bloka. Novi kapaciteti, nove operacione sale, jedinica intenzivnog lečenja otvorile su nove mogućnosti za pre svega, stručnu saradnju u korist pacijenata.

Tada su Zdravstveni centar Vranje posetili direktor Klinike za digestivnu hirurgiju, doktor Goran Stanojević i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju niškog Kliničkog centra, doktor Radmilo Janković i sa rukovodstvom Zdravstvenog centra Vranje uspostavili temelje saradnje dve ustanove.

“Država je izgradila Novi hirurški blok za lečenje građana Vranja, Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja i na taj način postavljeni su novi standardi u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji u ovom  delu naše zemlje. Stvoreni su uslovi za tešnju saradnju dve ustanove koja je planirana da bude usmerena na edukaciju, razmenu iskustava i organizacionu strategiju”, ističe danas direktorka Zdravstvenog centra Vranje, doktor Ljiljana Antić.

Kako je dodala, borba sa pandemijom korona virusom, dodatno je intenzivirala ovu saradnju, u oba smera, dvoznačno.

“Naši lekari su sve vreme pandemije angažovani u Kovid sistemu Kliničkog centra Niš i u isto vreme uspeli smo da održimo funkcionalnim sve oblike saradnje iz non Kovid sistema”, istakla je Antićeva.

Upravo zahvaljujući ovoj saradnji tokom prošle nedelje u Zdravstvenom centru Vranje operisana su tri pacijenta.

Operator je bio doktor Goran Stanojević, a asistirali su doktor Svetlana Mihajlović, doktor Igor Stojanović i lekari na specijalizaciji.

“Za naše pacijente važna je i saradnju kada je u pitanju korišćenje savremene dijagnostičke metode magnetnom rezonacom gde i dalje upućujemo naše pacijente u Klinički centar Niš. Najviše sam ponosna na saradnju sa Kliničkim centrom Niš kada je u pitanju lečenje naših onkoloških pacijenata gde se zdravstvena usluga konzilijarnih pregleda niti jednog trenutka od proglašenja pandemije nije prekidala”,  naglasila je doktor Ljiljana Antić.

Već više od 3 meseca se na Opštoj hirurgiji u Vranju radi takozvani “hladni” program, nema liste čekanja i pacijenti se operišu 7 do 10 dana nakon postavljanja indikacije za hiruršku intervenciju, uz poštovanje svih propisanih mera protiv pandemije korona virusom, što između ostalog podrazumeva antigenski test po prijemu pacijenta na hirurgiju. Hitan program se radi odmah.

“Operacije koje je uradio direktor Klinike za digestivnu hirurgiju, Kliničkog centra Niš, doktor Goran Stanojević urađene su novom hirurškom  THD metodom u lečenju hemoridalne bolesti (šuljeva) uz našu asistenciju. U pitanju je manje bolna metoda i za nekoliko sata, najviše za jedan dan nakon operacije, pacijenti mogu da idu kući” , rekao je načelnik Opšte hirurgije, Zdravstvenog centra Vranje Igor Stojanović .

Objašnjava da procedura zahteva malo dužu permanetnu edukaciju, tako da će vranjski hiruzi, za nekoliko meseci moći sami da obavljaju ovu operaciju.

Govoreći o saradnji Kliničkog centra Niš i Zdravstvenog centra Vranje u delu organizovanja Konzilijuma za onkološke pacijente tokom 2020. godine urađeno je 1039 konzilijarnih pregleda, dok je od početka ove godine zaljučno sa 30. junom urađeno 574 takvih pregleda.

“Tokom trajanja pandemije Konzilijumi su redovno organizovani, što je bilo od velike pomoći za naše onkološke bolesnike. Maksimalno je smanjeno maltretiranje naših teških bolesnika. Praktično su lekari došli kod njih da donesu odluku o daljem lečenju. Za vreme pandemije bio je smanjen broj kontrolnih pregleda, dok je broj prvih pregleda i aplikovanih terapija ostao isti i u određenim periodima je bio i povećan, što ukazuje na povećanje broja onkoloških bolesnika”, sistematičan je načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju, doktor Kosta Zdravković.

Svi onkološki bolesnici su se sve vreme trajanja pandemije ponašali odgovorno, pridržavali su se preporuka  o pšonašanju tokom pandemije i ono što posebno želim da istaknem, veliki broj onkoloških bolesnika svih generacija je vakcinisan i potuno imunizovan, prema svetskim preporukama.

“Zahvaljujući pravovremenim ulaganjem države i Ministarstva zdravlja u jačanje zdravstvenog sistema naše zemlje u svim segmentima i uz dodatno povezivanje zdravstvenih ustanova na sve raspoložive načine, mogu da našim građanima potvrdim da smo u stanju da pružimo sve ono što je potrebno za očuvanje njihovog zdravlja i života”, zaključila je direktorka Zdravstvenog centra Vranje, govoreći o saradnji između Kliničkog centra Niš i Zdravstvenog centra Vranje, dve zdravstvene ustanove od ogromnog značaja za građane juga Srbije.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar