Zašto „Filip Moris“ ne otkupljuje domaći duvan?

Generalni direktor kompanije „Filip Moris“ za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević je izjavio da je „kompleksna tema“ to što ta kompanija ne otkupljuje domaći duvan i dodao da „Filip Moris“ domaći duvan ne otkupljuje od 2015. godine.

To je delimično povezano i sa nelegalnom trgovinom duvanskih proizvoda koja je na neki način uticala na domaće robne marke koje su koristile najveći deo tog duvana, tako da se tražnja za tim smanjila„, rekao je Jakovljević na obeležavanju 15 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš.

On je podsetio da se kompanija „Alliance One Tobacco“ koja se bavila otkupom domaćeg duvana povukla sa ovog tržišta istovremeno kada je „Filip Moris“ obustavio otkup.

U celini je odnos cene i kvaliteta takav da mi u ovom momentu ne otkupljujemo duvan, ali siguran sam da smo svim onim što smo uradili u prethodnih 15 godina itekako doprineli srpskoj privredi„, izjavio je Jakovljević.

Prema njegovim rečima, „Filip Moris“ je od privatizacije Duvanske industrije, u tu fabriku do sada uložio 850 miliona dolara i drugi je najveći poreski obveznik u zemlji, sa učešćem od pet odsto u ukupnim poreskim prihodima.