Zašto je beli luk superhrana – uprkos neprijatnom mirisu?“

Beli luk je jedna od najstarijih lekovitih namirnica, a savremena istraživanja potvrđuju da može ojačati imunitet, skratiti trajanje prehlade, smanjiti krvni pritisak i loš holesterol, pa čak i doprineti manjem riziku od Alchajmerove bolesti i određenih vrsta raka.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi i težine kod dijabetesa i metaboličkog sindroma, ublažava simptome policističnih jajnika, jača kosti, smanjuje tegobe kod osteoartritisa i može zaštititi organizam od toksičnosti teških metala.

Osim toga, zahvaljujući snažnim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima, ubrzava zarastanje rana i pomaže kod infekcija poput kandide.

Redovna konzumacija povezuje se i s dužim životnim vekom. Jedina najčešća, ali bezazlena nuspojava je neprijatan miris iz usta, naročito nakon svežeg belog luka, pa se preporučuje oprez u količini i vreme konzumacije.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare