Beli luk je jedna od najstarijih lekovitih namirnica, a savremena istraživanja potvrđuju da može ojačati imunitet, skratiti trajanje prehlade, smanjiti krvni pritisak i loš holesterol, pa čak i doprineti manjem riziku od Alchajmerove bolesti i određenih vrsta raka.
Pomaže u regulaciji šećera u krvi i težine kod dijabetesa i metaboličkog sindroma, ublažava simptome policističnih jajnika, jača kosti, smanjuje tegobe kod osteoartritisa i može zaštititi organizam od toksičnosti teških metala.
Osim toga, zahvaljujući snažnim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima, ubrzava zarastanje rana i pomaže kod infekcija poput kandide.
Redovna konzumacija povezuje se i s dužim životnim vekom. Jedina najčešća, ali bezazlena nuspojava je neprijatan miris iz usta, naročito nakon svežeg belog luka, pa se preporučuje oprez u količini i vreme konzumacije.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!



















