Završena obuka za organsku proizvodnju hrane

Osamnaest polaznika obuke za organsku proizvodnju hrane u Centru „Konekšn“ u Vladičinom Hanu, uspešno je završilo obuku koju je Novosadski humanitarni centar organizovao u saradnji sa Centrom za Jablanički i Pčinjski okrug.

Petodnevna obuka obuhvatila je i posetu proizvođačima organske hrane, pa je poslednjeg dana organizovana studijska poseta domaćinstu Slavice Arizanović iz Dekutinca,  sela u hanskoj opštini gde su polaznici mogli da se upoznaju sa proizvodnjom nevena, a zatim su otišli u Korbevac, selu u opštini Vranjska Banja u kome se nalazi prvo poljoprivredno gazdinstvo u Pčinjskom okrugu koje se bavi proizvodnjom zdrave hrane.

Obuku za proizvodnju zdrave hrane NHC je organizovao po programu SEED 2 programa u saradnji sa opštinom Vladičinom Han, tačnije Klubom za mlade a uz finansijsku podršku Autsrijske razvojne agencije. Obuka je besplatna a najbolji će dobiti finansijsku podršku za nabavku opreme ili repromaterijala u vrednosti od 1.500 evra.

Slavica je pre dve godine dobila grant od 1,500 evra za nabavku sušare za lekovito bilje, ali  problem je bio  pripremiti ga za dalji plasman, jer nije bilo moguće veće količine prirodno osušiti.

„Odlučila sam se za proizvodnju nevena, za kojim vlada potražnja u farmaceutskoj industriji. Sada imamo zasad na jedan hektar a zahvaljujući sušari koju sam dobila preko NHC-a, dnevno možemo da pripremo 100 kilograma. Našla sam se u tome, jer pruža određenu zaradu i to je posao koji me najmanje umara“, kaže ona.

Na Poljoprivrednom gazdinstvu „Tasić“ u Korbevcu, Zoran Tasić sa svojom petočlanom porodicom na preko tri hektara organski gaji 17 biljnih vrsta. Pored toga, imaju i nešto stoke ali i prvi glistenjak u ovom kraju, tako da je ceo sistem proizvodnje kako i nalaže organska proizvodnja hrane, zaokružen.

Od njega su budući proizvođači, znanje stečeno na predavanjima mogli da upotpune sa parktičnim savetima, od sadnje, održavanja zasada pa do plasmana robe, koja na žalost, još uvek nije baš ohrabrujuća.

„U našem gazdinstvu imamo maline, kupine, jabuke, dunje, aroniju, šljive idr. ali i paradajz i papriku , pšenicu, kukuruz, raž, heljdu… Sve je organskog porekla, ali na žalost mnoge proizvode prodajemo kao konvecionalne, jer je potražnja za organskim u ovom kraju simbolična. Ove godine preko preduzeća „Strela“ iz Leskovca, plasirali smo paradajz i papriku kao organske. Iako je ovo, za sada, malo isplativo, već godinama se time bavimo, uložili smo mnogo i novca i truda u proizvodnju zdrave hrane i nećemo odustati „, priča Zoran.

U gazdinstvu „Tasić“, pored prelepog ambijenta sa brvnarama u dvorištu, posetioci su mogli da kupe brašno od različitih žitarica, likere, sokove, džemove… Iako nemaju nalepnicu zdrave hrane, jer gazdinstvo ne poseduje sertifikat za prerađivače, što iziskuje dodatna finasijska ulaganja, mogu biti sigurni  da bi i strani kupci bili zadovoljni kvalitetom.

Ljjiljana Pavlović