Zbog borbe protiv korupcije BIRODI nepoželjan u Nišu

NIŠ – Korumpirana država ne želi da se bori protiv korupcije, zloupotreba, nepotizma, straha i cenzure, navodi se u saopštenju Biroa za društvena istraživanja, a vezano za grad Niš.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Biro za društvena istraživanja, organizacija registrovana za delovanje na prostoru Republike Srbije pa i u Nišu, u poslednjih pet godina je 13 gradova inicirala sistem za borbu protiv korupcije koji se bazira na stavu da u državi koja je sistemski zarobljena korupcijom država neće da se bori protiv korupcije i da je potrebno da pored postojećih antikorupcijskih tela na republičkom nivou treba stvoriti lokalne fabrike integriteta, nezavisna lokalna tela za borbu protiv korupcije birana i sastavljna od civilnog društva, novinara i stručne javnosti koji će svojim delovanjem u anomičnom i dezorganizovanom društvu dati povećati integeitet i efikasnot borbe protiv korupcije.

I pored sistemasko i sistemačnog otpora i odmazdi u vidu gašenja, uskraćivanja uslova za rad, etiketiranja, igonorisanja preporuka dve garniture vlasti u Nisu, Lokalni antikorupcijski forum Niš je postao sinonim borbe protiv korupcije na nivou gradova u Srbiji.

Iskustvo niške fabrike integriteta je bila inspiracija da u Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije uđe obaveza uspostavljanja lokalnih mehanizama za borbu protiv korupcije, što će se desi počev od naredne godine.

Izuzev malog broja medija, novinara i javnosti, LAF nije imao veću podršku civilnog društva, Univerziteta, privrednika, a ni političkih partija bilo da su na vlasti ili opoziciji. Vrlo je lako utvrditi da televizije koji su dobili pare na lokalnom konkursu za zaštitu javnog interesa u medijima od septembra prošle godine cenzurišu LAF.

Iz toga razloga Biro za društvena istraživanja je u protekle četri godine značajan deo svog volonterskog rada fokusirao na podršku LAF-u  Niš, jer želeli da udruženim snaga da podržimo one koji isto tako volonterski rade želeći da svoj grad učine slobodnim u kojem će važiti prinicip zakonitosti, a ne moći, zloupotreba, nepotizma, straha i cenzure, grad u koji mogu svi da dođu, a ne da svi žele da pobegnu.

Saopštenje Grada Niša je dokaz naše teze da korumpirana država ne želi da se bori protiv korupcije, te da one koji su joj poklonili Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a što je trebala da donese još 2006. godine, i koji svoje vreme i znanje poklanjaju borbi protiv korupcije vidi kao neprijatelje, one kojima organizuje retoričku odmazdu i tako pokazujući da su nepoželjni u Niša.

Zato molimo gradonačelnika Nisa, Zorana Perišiča, da javno objavi da li je Biro za društvena istraživanja dozvoljen, a posle ovog nastupa i siguran rad u njegovom Nišu. Etiketirajući nas kao „beogradsku organizaciju“ imamo osećaj da je time gradska uprava želela označi nepoželjnim i opakim gostom Niša zbog toga što pomaže borbu protiv korupcije.

Zahtevamo da Gradonačelnik javno obznani ko je autor ovog netipičnog medijskog sadržaja, čiji rad plaćaju građani Niša.

Biro za društvena istraživanja će nastaviti na sve moguće načine da LAF pomaže u njegovom istrajavanju na borbi protiv korupcije, što u slučaju Srbije znači borba za nastanak državnosti.

Takođe, želimo da naglasimo da je (ko)autor saopštenja Gradska uprava za kulturu na sastanku održanom povodom dva izveštaja LAF i BIRODI o monitoringu medija koji su dobili podršku grada, što je inače obaveza ove uprave, u liku načelnika potvrdila da su navodi LAF i BIRODI tačna, ali i da su izloženi pritiscima kako od vlasnika medija, tako i od gradonačelnika koji im ne dozvoljava da zaposle dovoljan broj ljudi kako bi konkurs za medije bio adekvatno sproveden. Tom prilikom nam je rečeno, da ako ovo javno iznesemo da ćemo biti demantovani. U želji da pomognu Upravi za kulturu, LAF i BIRODI su napravili kriterijume za izbor članova u stručnu komisiju koja treba da izabere projekte, kao i kriterijume za odabir projekata, jer ono što je uprava pripremila bilo je niskog kvaliteta i nedostojno konkursa na kojem se deli preko 50 miliona dinara.

Biro za društvena istraživanja poziva antikorupcijska tela, Savet i Agenciju da nastave sa podrškom LAFu, a novinarska udružeja da zaštite Zoricu Miladinović kojoj je lokalna vlast, pokazujući veliko neznanje šta je sukob interesa priredila medijsku odmazdu.

Državne organe nećemo pozivati, jer oni bi trebalo da su već postupili po izveštajima i upozorenjima Lokanog antikorupcijskog foruma.

Biro za društvena istraživanja će upoznati Delegaciju EU u Srbiji i Misiju OSCE u Srbiji koji dosadašnjem periodu bili suštinski partneri LAF i BIRODI-a.

(Kraj)

 

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare