I zdravstvene knjižice kao bankarske kartice

NIŠ – Direktor republičkog RZZO prof. dr Aleksandar Vuksanović izjavio je dana su Nišu da će zdravstvene knižice u elektronske kartice  početi da se zamenjuju od marta ove godine i to najpre u Valjevu. Prema rečima prof.dr Vuksanovića rok trajanja ovih kartica, koje će proizvoditi Zavod za izradu novčanica, biće 10 godina a čitav postupak treba da bude završen za tri godine i koštaće 20 miliona evra.


“ Uvođenjem elektronskih zdravstvenih kartica omogućiće se brži i lakši pregled kod lekara i podizanje lekova u apotekama bez administriranja, kazao je Vuksanović na konferenciji za novinare u niškoj Filijali RZZO. On dodaje da očekuje da kao i kod svake novine bude poteškoća ali i da je zakonski rok od tri godine dovoljan da svi osiguranici, oko sedam miliona građana, zamene knjižicu.

“ Na kartici će biti ime i prezime, lični broj osiguranika i adresa bez medicinskih podataka. U zdravstveni karton će moći da ima uvid samo onaj ko ima ovlašćenje. U toku je pripremna faza projekta u okviru koje se instaliraju softverski sistemi i pripremaju i pripremaju podaci za personalizaciju. Penzioneri će poslednji doći na red za zamenu da bi izbegli maltretiranje dok se sistem „uhoda“ a oni inače već imaju tajne zdravstvene knjižice.
Vuksanović je u Nišu istakao da je posle četiri goidne pauze proširena lista lekova za 238 novih najsavremenijih preparata i da je snižena procentualna participacija za karidološke, psihijatrijske, neurološke i lekove u terapiji astme. Po prvi put su se a pozitivnoj listi našli lekovi poput „piluteka“ i „mimpara“.
 (kraj)