Zeleniče postaje specijalni rezervat prirode prvog reda

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak  zaštite prirodnog područja prve kategorije, kao Specijalni rezervat prirode „Zeleniče”.

Za ovo naturalno blago koje se nalazi na tromeđi Leskovca i opština Vlasotince i Crna Trava,  jedino je prirodno stanište reliktne biljne vrste lovorvišnja (zeleniče) u Srbiji.

Nalazi se na severozapadnoj padini planine Ostrozub, na nadmorskoj visini od 1200 do 1300 m

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja SRP „Zeleniče” svrstava se u I kategoriju – međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja. Na celokupnoj površini zaštićenog područja utvrđuje se režim zaštite I stepena”, navodi se na sajtu Ministastva zaštite životne sredine.

SVI LESKOVAČKI PRIRODNI SPOMENICI

Prema Uredbi o ekološkoj mreži područje SRP „Zeleniče” je ekološki značajno područje na prostoru Republike Srbije pod rednim br. 86 – „Zeleničje” i identifikovano područje u okviru međunarodne ekološke mreže Emerald (RS0000048).

Postupak zaštite prirodnog područja pokrenut je još juna 2014. godine, kada je Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio studiju zaštite ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

SRP „Zeleniče” obuhvata ukupno 38,815 ha i teritorijalno pripada opštinama Crna Trava i Leskovac. Prema strukturi površina katastarskih opština po vlasništvu, sve površine u zaštićenom području su u državnoj svojini.

Foto: wikipedia.org