Žene iz Srbije učile da tkaju ćilime na Staroj planini

Grupa od dvadesetak zena iz cele Srbije na Trećoj tkačkoj koloniji u selu Dojkinci na Staroj planini, uz pomoć članica Zadruge “Damsko srce“ iz Pirota, učila je tajne izrade pirotskog ćilima, s ciljem očuvanja starih zanata.

Reč je o projektu grada Pirota i Sombora na očuvanju pirotskog i staparskog ćilima

Koloniju organizuje Zanatska zadruga za proizvodnju ćilima i suvenira “Damsko srce“ iz Pirota uz pomoć gradava Pirota i Sombora i Turističke organizacije Pirot, a uz podršku Etno mnreze i australijske i američke ambasade.

Vrlo važno je što lokalna samouprava Pirota na nacionalnom nivou saradjuje sa Etno mrežom, NALEDOM, ambasadama… To je  vrlo važno za očuvanje ne samo identiteta ovog kraja nego i cele Srbije” kaže direktora Zanatske zadruge za proizvodnju pirotskog ćilima I suvenira “Damsko srce” iz Pirota Slavica Ćirić.

Nama u Somboru i ovde u Pirotu je cilj da se ovi zanati sačuvaju od zaborava i da se nastavi izrada pirotskog i staparskog ćilima”, kaže predsednica Udruženja žena “Zlatne ruke” iz Sombora Katarina Dmitruk.

Koloniju su posetili ambasadori Australije, Izraela, Belgije i Indonezije i supruga američkog ambasadora u Srbiji.

Budućnost ćilima je svetla i jako se radujem što ću kada se budem vraćala kući u Australiju  poneti svoju kolekciju ćilima, pre svega pirotski ćilim. Ono što me posebno raduje što na ovoj Trećoj tkačkoj koloniji imamo mnogo više žena iz opština i gradova Srbije nego ranije”, kaže australijska ambasadorka Džulija Fini.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam je prvi put u Pirotu.Kaže da je privukla odlična inicijativa da se organizuje ova Kolonija i da se podrži ekonomsko osnaživanje žena.

Belgijski ambasador Leo Des je rekao da je Kolonija  fantastična zato što vrednuje rad žena koje su mogli da vide a koji predstavlja umetnost jedinstvenu u Evropi

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović kaže da  su uz podršku Ambasade Australije povezali  Grad suPirot i Sombor koji zajedno rade na očuvanju kuturnog nasledja I na promociji tradicionalnog ćilimarstva.

Okupili smo i diplomate koji su došli da podrže naše napore i pokažu koliko poštuju našu tradiciju i nasledje. Sve ove aktivnostu imaju važnu ekonomsku komponentu jer nam je stalo da žene kroz ove veštine mogu da zarade neki dinar i da unaprede svoj položaj u sredinama u kojima žive”, kaže Jovanovićeva.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da ovakvi dogadjaji služe da što je moguće više prezentuju lokalne proizvode, pre svega ćilim.

Pomažemo ovu Koloniju i želimo da se sačuva ovaj umetnički zanat.Ideja nam je da naš ćilim bude sastavni deo protkolarnih poklona Ministarstva unutrašnjih poslova, da strane ambasade takodje poklanjaju ćilim i  da ćilim bude u svim našim ambasadama. Odvojili smo deo u budžetu da gostima koji dolaze u naš grad poklonimo ćilim”, ističe Vasić.