Hančanke prkose poražavajućoj statistici u Srbiji

Žene vlasnice preduzeća i gazdinstava

Uz pomoć i učešće u finansiranju projekata i programa lokalne samouprave i donatora iz naše zemlje i inostranstva mnoge žene zaplovile preduzetničkim vodama

VLADIČIN HAN – Broj nezaposlenih žena i u Vladičinom Hanu, kao i na nivou naše zemlje, veći je u odnosu na muškarce. Tako je već decenijama,  ali hrabre podaci da su pripadnice lepšeg pola poslednjih godina, barem što se hanske opštine tiče, sve preduzimljivije po pitanju rešavanja problema nezaposlenosti.

Sve je naime više onih koje pokreću sopstveni biznis i listu nezaposlenih ostavljaju iza sebe.

Njaviše ih ima u oblasti poljoprivrede, u uslužnim delatnostima, ali i onih koje se bave humanitarnim radom. Osnivanjem malih ili srednjih preduzeća, udruženja, poljoprivrednih gazdinstava i sličnim delatnostima, obezbeđuju posao za sebe i egzistencije za svoje porodice kao i za jedan broj radnika. To sve ne bi mogle da nije pomoći i učešća u finansiranju lokalne samouprave i donatora iz naše zemlje i inostranstva.

“Ove godine je uz pomoć HELP-a, Fondacije “Ana i Vlade Divac”, Novosadskog humanitarnog centra i Austrijske razvojne agencije realizovano više projekata i programa, koje je finansijski podržala i Opština Vladičin Han. Tim putem je na desetina žena dobilo podršku u opremi ili novac za pokretanje sopstvenog posla“, priča za Hugmediu Vladimir Kostić, zamenik predsednika Opštine Vladičin Han.

Vladimir Kostic_han

Preko NHC i Programa SEED, početkom godine dodeljeno je pet grantova ženama, u opremi, vrednosti od po 1.500 evra. Među njima su one koje se  bave organskom proizvodnjom hrane, etno-turizmom i pružanjem pomoći u kući starijim osobama.

“Pored donacije NHC, letos smo na konkursu lokalne samouprave dobili i sredstva u iznosu od 450.000 dinara za realizaciju projekta obilaska starijih u brdsko-planinskom predelu naše opštine.  Projekat traje tri meseca i za to vreme sa tržišta rada angažovane su pet nezaposlene žene koje će obavljati taj posao“, objašnjava Sanja Pejković, predsednica Udruženja građana “Otvori srce”.

Istim poslom se bavi i Udruženje “Budi optimista”, na čijem je čelu takođe žena, Ivana Zdravković, koja je angažovala i pet radnica.

Preko HELP-a ove godine u hanskoj opštini je dodeljeno 30 grantova, ukupne vrednosti od 61.899  evra, za upošljavanje ranjivih grupa stanovništa, sa posebnim akcentom na pripadnike romske nacionalnosti.  Od toga, 12 grantova je pripalo je ženama a osam od njih su Romkinje.

vladimir kostic_divac fonadacija

“Sa Fondacijom “Ana i Vlade Divac” već nekoliko godina imamo dobru saradnju u različitim oblastima. Ove godine je 22-oje mladih poljoprivrednika dobilo je bespovratna sredstva u iznosu do 180.000 dinara za pokretanje ili proširenje neke od poljoprivrednih delatnosti. Među njima je veliki broj žena koje se najčešće bave voćarstvom i povrtarstvom, odnosno, plasteničkom proizvodnjom,  koja je u ekspanziji u poslednje vreme. Za to smo sa fondacijom izdvojil oko 3.040.000 dinara,” dodaje zamenik Kostić.

Veliki broj onih koji doprinose ne samo poboljšanju sopstvenog položaja, već i uslova života u svojoj lokalnoj zajednici su i mladi. Tako su ove godine predstavnici formalnih i neformalnih grupa mladih preko “Divac omladinskih fondova” dobili sredstva do 100.000 dinara, za realizaciju 14 projekata. Među njima je takođe dosta pripadnica lepšeg pola.

Inače. prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje početkom ove godine na tržištu rada u Vladičinom Hanu bilo je prijavljeno ukupno 3.215 lica. Od tog broja većinu, sa 1.707,  čine  žene.

Od tada pa do danas, kako kaže Vladimir Kostić, zamenik predsednika Opštine Vladičin Han, situacija je dosta izmenjena pa, na primer, u Fabrici mleka “Belanova”, bugarskog vlasnika većinu uposlenih čine žene kao i u pre oko pola godine otvrenom turskom preduzeću  – “Teklas automotiv”,

Ljiljana Pavlović

FOTO: Opstina Vladičin Han, Han info

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar