Zimske čari Presečinskog jezera objektivom ribolovca

Presečinska bara, locirana u selu Presečina desetak kilometara od Leskovca ka Vučju – po kome i nosi naziv, nastala je u drugoj polovini pedesetih i početkom šezdesetih godina dvadesetog veka, kao akumulacija koja će godinama služiti kao izvor navodnjavanja plantaža u posedu kombinata Porečje iz Vučja.

“Jedno od mojih omiljenih mesta za ribolov, ali i odmor. Nalazi se na nadmorskoj visini od par desetina metara, okružena brdima, plantažama i privatnim posednima, udaljena svega desetak kilometara od gradske vreve, ali deluje netaknuto i odiše mirnoćom kao da je stotinama kilometara daleko od “ljudi”. Idealna za par sati resetovanja nakon haotične radne nedelje. Nimalo laka voda za ribolov, ali priroda i okruženje nadomesti sve ono što u samom ribolovu omane”, ističe Nikola Jovanović, glavni i odgovorni urednik Ribolovačkog portala Srbije.

Od ribljeg fonda dominantni su štuka i babuška, poseduje i određen broj jedinki šarana – koji se ovde uspešno mresti ali ne može značajnije da opstane pre svega zbog štuke, potom, nezaobilaznih sunčica i krupnih belica, ali svoje prisustvo pokazuje i bodorka. Cverglana nema. Nekada je ovde, pored navedenog, kao riblji fond obitavao i amur, tolstolobik i deverika, a tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih, ova voda je bila i takmičarska, gde je okupljala takmičare iz okruga i regiona.

Preko leta, kada zasija punim sjajem zaista očaravjuće mesto. Pored ribolova, pruža mogućnost  i porodičnog boravka, što veliki broj ljudi i upražnjava.

“Samo kada bismo svi zajedno tokom leta, kada je ova voda najviše i posećena, poveli računa o čistoći i svoje otpatke nosili sa sobom pri povratku – ovo bi zaista bio raj na zemlji, od čeka zaista nije daleko”, zaključuje Jovanović.

Ovaj ribolovac i ljubitelj prirode je mesecima slikao lepote Presečinske bare ili jezera, kako je već ko zove, a sve fotografije možete pogledati na njegovom portalu.