Iz Srbije odlazi EU PROGRES, najavljuju se novi programi za 99 opština i gradova

dav

Posle troipogodišnjeg delovanja i finansijke pomoći od 24,46 miliona evra loklanim samoupravima na jugu, istoku i zapadu Srbije, razvojni program Evropski PROGRES prestaje sa radom, ali iz ove organizacije stižu uveravanja da će se pokrenuti novi program pomoći za, čak, 99 opština u ovim delu Srbije.

Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske su preko razvojnog programa Evropski PROGRES u protekle tri i po godine podržale realizaciju više od 250 projekata u 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Program se završava 31. marta, a rezultati su već vidljivi, te se može reći da je program doprineo jačanju lokalne uprave, većoj konkurentnosti lokalnih privreda, unapređenju socijalne i poslovne infrastrukture, kao i socijalne uključenosti, sve sa ciljem da ljudi u ovom delu Srbije žive bolje”, navodi se u odgovoru dostavljenom Jugmedii, dodajući da će, ipak, najverniju ocenu rezulatata EU PROGRES-a dati korisnici i korisnice sredstava.

Ističe se da je veliki trud i rad uložen u izgradnju lokalnih kapaciteta, kako za pripremu tako i za upravljanje projektima, u lokalnim samoupravama, ali i među poljoprivrednim proizvođačkim grupama, klasterima, malim i mikro preduzećima, civilnim društvom i medijima.

Takođe, neki podaci, kao što je realizacija 19 velikih infrastrukturnih projekata, zatim 96 novoregistrovanih preduzeća i više od 700 otvorenih stalnih radnih mesta, govore u prilog onoga što je ostvareno.

Doprinelo se i sprovođenju nacionalnih politika na lokalnom nivou, a kako je velika većina projekata realizovana kroz metodologiju bespovratne pomoći, to je podrazumevalo da korisnici, uglavnom opštine i organizacije civilnog društva, imaju „vlasništvo“ nad aktivnostima, tj odgovornots za realizaciju, što pored jačanja njihovih kapaciteta treba da doprinosi i održivosti projekata

Program je sprovela Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, dok je jedan deo sredstava EU iz ukupnog budžeta, tačnije sedam miliona evra, ugovoreno i opredeljeno za infrastrukturne projekte preko Ministartsva finansija, odnosno, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) pri Ministarstvu.

Ukupna sredstva za realizaciju programa u visini od 24.46 miliona evra su obezbedile Evropska unija (19,6 miliona evra) i Vlada Švajcarske (4,86 miliona evra), a program je sproveden u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije koja je preko lokalnih samouprava učestvovala sa skoro 800.000 evra

Kako su donatori Evropskog PROGRES-a, EU i Vlada Švajcarske, najavili, podrška održivom razvoju lokalnih samuprava će biti nastavljena i u narednom period

Novi programi će obuhvatiti 99 opština i gradova. Naime, novi program koji će se realizovati uz podršku EU biće usmeren na unapređenje konkurentnosti, podršku sektoru malih i srednjih preduzeća, razvoj infrastrukture, ali uključivanje ranjivih grupa stanovništva, dok će švajcarska vlada svoju podršku lokalnim samoupravama fokusirati na unapređenje dobrog upravljanja te će one imati mogućnost da kroz bespovratna sredstva i tehničku podršku unaprede transparentnost i efikasnost u radu, a posebno uvođenje usluga e-uprave.  Još jedan od ciljeva programa biće unapređenje socijalnih usluga i položaja žena”, navodi se u odgovoru predstavnika EU PROGRESA, koji će ovih dana obići sve lokalne samouprave gde su ulagana sredstva.

FOTO Arhiva

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

8 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Igor
09.02.2018. 11:19

Nije u redu što u ovom tekstu nije navedeno da je jedan od najzaslužnijih za razvojni program EU PROGRES, upravo naš gradonačelnik, gospodin Cvetanović. On je uložio svoj autoritet i poštovanje koje poseduje od međunarodnih institucija i uspeo je da učini da program zaživi baš na ovim našim prostorima.

Jovanović
09.02.2018. 12:32
Odgovor za  Igor

Pobratime, tamo negde u dalekom Briselu odlučili su da širom Evrope ulažu novac, a jedna od tih zemalja je i Srbija. Pomagali su 34 lokalne samouprave od kojih je jedna i Leskovac. Dal je gradonačelnik Janko, Stanko, Marko, ti, ja…to je bilo njima najmanje bitno.

Dragan Ilić
09.02.2018. 12:38
Odgovor za  Igor

Toooo! Slažem se. Bez njega, ništa. Intelektualci se medjusobno poštuju. Otud i Progres u Leskovac.

ja sam protiv Vucica
09.02.2018. 14:29
Odgovor za  Dragan Ilić

EU Progres je poceo sa radom u Srbiji pre dolaska na vlasti sadasnjeg gradonacelnika. Ni predhodni, ni sadasnji gradonacelnik nisu imali autoritet da jedna od kancelarija bude u Leskovcu (nego u Vranju). Cinjenica je da je sadasnji gradonacelnik „nasledio“ od predhodnog gradonacelnika sve to sto je bilo zaniljivo za finansiranje za gospodu iz Evrope. Igore, nema Cvetanovic autoritet kod medjunarodnih institucija. Da nije Vucic, ne bi bio ni Cvetanovic. Da nije apsolutisticke vlasti ne bi bilo ni Vucica.

Nisam pijan al ko da jesam
09.02.2018. 16:21

Ja mislim da nije Cvetanovića ne bi bilo ni Evrope, ni nas, ni Leskovca, ni sutrašnjih zadušnica.

milica
09.02.2018. 14:42
Odgovor za  Igor

Da nam nije tuzno slatko bi se nasmejala,ali izvini zaboravila sa kako se to radi.Cini mi se da to neznaju ni oni koji spremaju one serije (humoristicke ili kako god) na Pinku.Samo napred mozda cemo uspeti da se setimo kako se smeje i raduje,ziveo ti meni dugo da kazem do prvog osmeha ali necu… Ziv mi bio Igore! Da nam je ziv i gradonacelnik.

Igor
09.02.2018. 16:30
Odgovor za  milica

Eee Milice, Milice… Morate da počnete da verujete u bolje sutra i bolje sutra će doći.

Pukli s mozak
09.02.2018. 18:35
Odgovor za  Igor

Ja znam kako je Igoru jer se spremam za sutrašnje zadušnice.