Još nema gripa, ali ima drugih virusa

NIŠ – U Srbiji, kao i u okolnim zemljama, još nema gripa, ali je prisutna serija virusa koji kod dece izazivaju respiratorne i stomačne tegobe, a kod odraslih uglavnom izazivaju respiratorne tegobe, izjavio je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Prema rečima dr Tiodorović puno je obolelih od virusnih infekcija, ali većina obolelih nema temperaturu, ili ima nisku temperaturu od 37,4 ili 37,5 stepeni.

“Ostali simptomi koje obolele osobe imaju su vrlo slične gripu, prisutna je glavobolja, bolovi u rukama i nogama, ali je u slučaju oboljevanja od gripa temperatura znatno viša, prelazi 38 stepeni”, istakao je dr Tidorović.

On je istakao da oboleli nikako ne bi smeli da koriste antibiotike na svoju ruku.

Kako je istakao dr Tidorović grip se u našoj zemlji, kao i okolnim zemljama, u protekle četiri godine pojavljivao iza Nove godine, tako da se prvi oboleli od gripa i sada mogu očekivati u isto to vreme.

“Podaci koje objavljuju evropske i američke zdravstvene ustanove koje su zadužene za praćenje virusa gripa, pokazuju da on nigde u svetu još nema veliki potencijal. Ni u našoj zemlji ne bi trebalo da izazove veliku epidemiju”, naglašava dr Tiodorović.

Prema njegovim rečima veći broj obolelih od gripa može se očekivati u drugoj polovini februara, nakon povratka osnovaca i srednjoškolaca sa raspusta.

(Kraj)Mia

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare