BOLNO DA SE GLEDA: Vlasinsko jezero liči na mesto koje je pogodila prava ekološka katastrofa (VIDEO)

Evo šta je ostalo od jezera, a uskoro neće biti nimalo vode, nestaće biljnog i životinjskog sveta u jezeru
BOLNO DA SE GLEDA: Vlasinsko jezero liči na mesto koje je pogodila prava ekološka katastrofa (VIDEO)
Podeli:

Na društvenim mrežama poslednjih dana šeruju se sablasne slike Vlasinskog jezera. O razlozima se samo nagađa.

Nivo vode u Vlasinskom jezeru nikad nije bio manji u istoriji njegovog postojanja – čak sedam metara ispod uobičajenog vodostaja i izgleda poprilično tužno.

Ribolovci, kako smo ranije pisali, misle da se jezero ispumpava kakao bi se povećao rad turbina na nekoliko nizvodnih hidroelktrana, ali kakav god da je razlog, ribari su počeli da zaobilaze ovaj biser na Vlasini.

Ugrožen riblji fond na Vlasinskom jezeru, voda se povukla za 5 metara, obala smrdi!

 Izvor u Vlasinskim hidroelektranama u Surdulici naime tvrdi za pojedine portale da je proteklih nedelja nivo vode „spušten“ na istorijski minimum, a da su razlog tome radovi na takozvanoj rešetki, na obali jezera, nedaleko od Promaje.

No koment.

09.09.2018.

Posted by Vlasinsko jezero-biser juga Srbije on Недеља, 09. септембар 2018.

Posted by Vlasinsko jezero-biser juga Srbije on Недеља, 09. септембар 2018.

Vlasinska visoravan sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.200 metara, sa Vlasinskim jezerom i njegovim priobaljem proglašena je uredbom Vlade Republike Srbije (11. aprila 2006.) predelom izuzetnih odlika prve kategorije pod imenom “Vlasina”, koji obuhvata površinu od 12.740,90  hektara.

(foto: Vladimir Šiškin)

Osim očuvanja lepote jezera sa plovećim ostrvima, planine, 850 vrsta biljaka i 180 vrsta životinjskih vrsta, očuvanja vazduha i vode i drugih prirodnih resursa, cilj ove uredbe bio je i plansko uređenje i održivo korišćenje zaštićenog područja u “interesu nauke, obrazovanja, kulture i razvoja rekreacije, turizma i poljoprivrede”.

U normalnim okolnostima Vlasinsko jezero ima 165 miliona kubnih metara vode, a sad se procenjuje da je u njemu manjak od oko 100 miliona kubnih metara.


Podeli:
 1. Zahvalite se clanovima sekte na unistenju Vlasinskog jezera. Sramota sta smo dozvolili zarad interesa privatnika i pripadnika sekte koja vlada vec 6 godina ovom raspalom zemljom. Pirocanci se bune, digao se ceo Pirot da spase Staru Planinu, a mi cutimo i trpimo. Da je Vlasinsko jezero u zapadnoj Srbiji bio bi jace turisticko mesto od Kopaonika i Zlatibora zajedno. Aj sad branite sektu u ruckajte sendvice.

  50
  4
  • Isto i ja tako mislim ,ribolovci zaobilaze biser,tako kažu..pa p…im materina što se ne pobune …nemogu da verujem

   21
   2
  • Јужна пруга 14.09.2018., 18:53

   БРАТиЈА и по неки кум и ташта. Покраше реке, сада и језера, а ти народе све то плаћај преко рачуна за струју, ставка, повлашћени произвођачи !!!

   16
   1
  • Ova zemlja ne propada samo zadnjih 6 godina, propada mnogo duže, još od vremena kad su i tvoji bili u sedlu.

   6
   10
 2. Ovo sto rade je sramota. Prelpo nase jezero unistise zbog para. U normalnim zemljama neko bi isao u zatvor za ovo. Sramota

  14
 3. nesposobno ministarstvo 14.09.2018., 23:32

  Ovo je odraz nesposobnosti ministarstva koje pokazuje da nema autoritet,ne moze da preduzme nikakve korake, da je nestrucno da donese mere, a da njegove zakone niko nije obavezan da,sprovede, iako u tom ministarstvu radi ili samo primaju platu ba grbaci gradjana Srbije. Ni Srbija vode, ni ekologija nista ne rade, niti preduzimaju po pitanju Vlasinskog jezera.

  16
 4. Ivan Grozni 15.09.2018., 20:50

  Nekada bi neko za ovo zaradio Goli otok ili pročišćenje „u ime naroda“.

Comments are closed.