Četrdeset svetskih kuvara došli da probaju Leskovački voz

Četrdeset gastronoma iz trideset zemalja, među kojima su svetski priznati kuvari Stevo Karapandža i Saša  Mišić, posetili su danas Visoku poslovnu školu strukovnih studija u Leskovcu, u okviru 5. Međunarodnog Gastro-turističkog festivala koji se održava u Nišu.

Povod njihove posete jeste upoznavanje sa kulturnim nasleđem Leskovca, ali i degustiranje tri sertifikovana brenda roštilja, ajvara i sprže, i pomalo zaboravljenog starog leskovačkog specijaliteta Leskovačkog voza.

Najpoznatiji jugoslovenski kuvar Stevo Karapandža nostalgično se prisetio svog prvog dolaska u grad roštilja, kada je u okviru svoje emisije “Male tajne velikih majstora kuhinje”, spremao leskovačku mućkalicu.

„Sećam se, snimali smo kod Steve zvanog Gušter, i za ovaj grad me vezuje jedna lepa priča. U toku dolaska ovde čuo sam da je ova škola veoma uspešna, da su dobili i sredstva od Evropske unije što je vrlo dobro, jer znači da ima ljudi koji dobro razmišljaju za budućnost, da se ovoj deci ovde omoguće pravi kabineti, da iskoriste svoj dar i izuče zanat“, ispričao je Karapandža.

Posebno se obradovao kada je čuo da će degustirati Leskovački voz, za koji kaže da je poznat čak i u Švajcarskoj.

„Kada sam čuo odmah mi je naišao apetit, a organzatori su još puno toga omogućili. Pamtim još od doba kad sam bio mladi kuvar u Espanadi u Zadru, kad smo dolazili u nekadašnje karavane prijateljstva, pa smo išli u jedan restoran u Beogradu, kažu idemo na Leskovački voz, tada nisam znao šta je to. Leskovački voz je poznat i u Švajcarskoj i svi tamo idemo kod jednog jugoslovenskog kuvara Ranka koji to priprema, prema tome imate jedan brend koji se pročuo po svetu, i ostaće tako, a vi ga trebate samo negovati i dalje“, poručio je Karapandža.

Njegov pakleni kolega Saša Mišić, pohvalio je samu školu koja prema njegovom stručnom mišljenju ima sve uslove da bi neko postao izvrstan gastronom.

„Sve je čisto, uredno, postoji sistematizacija, ko god je ovo napravio razume se u posao, tako da sve pohvale. Profesori su dobri ljudi i jako dobri stručnjaci, roštilj vam je poznat širom sveta i  mi to umemo da cenimo. Jednostavno, kada se kaže Leskovački roštil,j a nije u Leskovcu to je kao da jedete picu u Beogradu, mislim da ništa nema isti ukus ako se ne jede na lokaciji kojoj ne pripada, autentično je samo ako se jede ovde, ako to naprave leskovački majstori“, objasnio je Mišić.

Obojica su uputila sve reči hvale za njihovog leskovačkog kolegu Momčila Conića, jer su upravo zahvaljujući njegovim uspesima i rezultatima koje sa svojim studentima postiže na takmičenjima širom sveta, čuli za ovu školu.

„U poslednje tri godine koliko postoji smer gastronomija na Visoko poslovnoj školi, naši rezultati su preko 300 medalja, 16 pehara i 13 puta najbolji junior tim u jugoistočnoj Evropi. Danas su nam tu gosti iz Azije, Kipra, Dohe i imaćemo jako jedno lepo druženje, zahvaljujući Turističkoj organizacija grada Leskovca, koja je zajedno sa nama organizovala ovu posetu eminentnih stručnjaka iz oblasti gastronomije“, kazao je Conić.

Njegovi studenti su tradicionalno spremali leskovačke specijalitete, odnosno Leskovački voz, koji je, kako je rekao Conić, u našim restoranima malo više zanemaren, i  upravo zato žele da promovišu ono što je najbolje iz Leskovca.

 Zamenici gradonačelnika Jasmini Ranđelović pripala je velika čast da u ime lokalne samouprave, ovako važnim stručnjacima poželi dobrodošlicu i da ih pozove da ponovo dođu naredne godine.

„Leskovac danas ima tu čast da ugosti prestižna imena u svetu gastronomije i da ih provede kroz različite ukuse naših kraja, jer mi imamo ustoličeno mesto na svetskoj mapi gastronomije i možemo se pohvaliti sa čak tri brendirana specijaliteta, među kojima su ajvar, roštilji i od nedavno sprža“, izjavila je Ranđelovićeva.

Gastronomi su zatim, u okviru današnje posete obišli „Trivuleks“ destilitiju, gde su degustirali sve vrste rakija.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nebojsa
15.06.2018. 19:08

Sasa Misic , najveci blefer svih vremena…

Pokušati
15.06.2018. 21:02

Treba ova Visoko školska ustanova da pokuša da gos.Sašu Mišića da uvede kao stručnog saradnika, predavača, šta već
za realizaciju različitih programa iz kulinarstva jer se radi o izuzetnom stručnjaku. Treba bar pokušati, nešto kao vanredni profesor ili slično.Ko zna onda u kom pravcu bi išlo sve ovo.

deki
16.06.2018. 09:40
Odgovor za  Pokušati

Pa ti bi da sa tim Sašom praviš rialiti i rušiš sve ono što su su strucni ljudi decenijama sticali. Da li ti je pali na pamet da je Sasa folirant koji je neko vreme prao sudove po restoranima na zapadu a ovde se predstavlja kao vrh. strucnjak. Pa televizija ce i od mene da napravi zvezdu. Lepo ti je gore Nebojsa napisao. Sažeto i pre svega tačno.