Danas je Svetski dan higijene ruku u bolnicama

Danas je Svetski dan higijene ruku u bolnicama
Podeli:

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obeležava se danas pod motom: „Sаčuvајtе živоtе – оpеritе svоје rukе“. Stručnjaci ukazuju da je to jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija koja ne košta mnogo, te da omogućava velike uštede kako za samu zdravstvenu ustanovu, tako i za celokupno društvo.

Toj kampanji su se priključile 33 bolnice u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je higijena ruku u zdravstvenim ustanovama jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija, koja ne košta mnogo, a značajno utiče na kvalitet zdravstvene usluge.

Takođe utiče na smanjenje broja neželjenih događaja u zdravstvenoj ustanovi, omogućava velike uštede smanjenjem potrošnje lekova, laboratorijskih i drugih analize i utiče na skraćenje dužine hospitalizacije.

Ministarstvo zdravlja Srbije, Republička stručna komisija za nadzor nad bolničkim infekcijama i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pokrenuli su 2008. Godine, Nacionalnu kampanju higijene ruku u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koja je prerasla u Nacionalni program pod nazivom „Čiste ruke-bezbedne ruke“.

Međunarodna akcija „Operite ruke – sačuvajte živote“ je značajan deo edukacije zdravstvenih radnika posvećene poboljšanju i održavanju higijene ruku na pravi način i u pravo vreme kako bi se na adekvatan način smanjio broj bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama.

Njen glavni cilj je prepoznavanje i kontrola potencijalnih infekcija kao čvrsta i neophodna osnova za bezbedno lečenje pacijenata kao i podržavanje sistema zdravstvene zaštite koja je u vezi sa bolničkim infekcijama i njihovim posledicama.

Lekar Ignaze Semelvajs je 1847. godine utvrdio da je zahvaljujući pranju ruku moguće smanjiti bolničke infekcije, a SZO je definisala da se higijena ruku u bolnicama mora obaviti vodom i sapunom kada su ruke vidno prljave ili kontaminirane krvlju i telesnim tečnostima, dok se u ostalim situacijama higijena ruku obavlja sredstvom na bazi alkohola koje se nanosi na suve ruke.

 


Podeli:
  1. Na ovaj dam bi trebalo da budu odrzane prakticne radionice. Da se sestre i tehnicari, ali bogami i mnogi lekari, nauce da peru ruke. Makar dok su na poslu. Oni su najveci sejaci virusa i bakterija

    • Leskovac by night 6. maja 2018., 9:44 am

      Oni su najveći seljaci i sejači. Mnoge med. sestre rade sa poljoprivrednom školom. Obučavale se za utrine i njive a sada leče ljude.

  2. Pop beli listić 5. maja 2018., 11:31 pm

    Danas su prali ruke? Lepo i korisno za sve koji su danas operisani. Jedan moj kolega je operisan 4-5 godina ali nije imao sreću da bude operisan na Dan čistih ruku pa su ga „napunili“ širokom lepezom bakterija iz bogatog asortimana naše bolnice.

Comments are closed.