Danas je Sveti Trifun, Valentin i Dan zaljubljenih

Danas je Sveti Trifun, Valentin i Dan zaljubljenih
Podeli:

Četrnaesti februar je dan kada se proslavlja Sveti Trifun u pravoslavlju, ali i Sveti Valentin u rimokatolicizmu, dok industrija slavi Dan Zaljubljenih.

Kada osvane 14. februar, u Srbiji se pitamo šta treba uraditi, da li se prvo pomoliti Svetom Trifunu ili Svetom Valentinu, ili pokloniti pažnju i neki komercijalni predmet voljenoj osobi, čestitajući joj dan zaljubljenih.

Pitanje je veoma složeno, nije nerešivo, ali unosi zabunu i nesigurnost. Samo treba pogledati u kalendar i poređati svece po hronološkom redu i značaju i dobićemo odgovor na ovu dilemu, koja iz godine u godinu preti da protera Svetog Trifuna sa srpskog tla.

Sve više mladih ljudi se u anketama izjašnjava da je 14. februara Sveti Valentin, a ne Sveti Trifun, dok ima i onih koji kažu da je 14. februara Osmi mart i tako postanu glavne zvezde na društvenim mrežama.

 


Podeli:
 1. Tetin na Neposlušnog 14.02.2018., 13:11

  Svedi Trifun ne slavi se u svim pravoslavnim zemljama. Samo u Srbiji, Rusiji i nepriznatoj makedonskoj i crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

 2. Ko je vere pravoslavne rodjenjem, 14.02.2018., 15:38

  krsten i ako malo zna o svojoj veri, danas slavi sv.Trifuna.
  I tu je kraj.
  Neka katolici slave svog sveca, to je njihovo pravo.
  U onom delu gde pominjete industriju – u pravu ste, ali toga ne bi bilo da nismo vestaskim putem udaljavani od vere i Boga.

  • DANAS se Sveti Trifun slavi samo u Srbiji, Gruziji, Rusiji, Crnoj Gori i MAkedoniji!
   Trinaest dana kasnije slavi se u Rumuniji, Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj i ostalim državama sa većinskim pravoslavnim življem.

 3. Sima Original 14.02.2018., 17:28

  alo bre jugmedijo sta me zabole za valentina, mi smo ovde 99.99% pravoslavci,Srbi…koji … ga turate i pisete vise? sta velicate vise taj truli zapad koji nas je rasparcao i bombardovao? dosta vise sa tim zapadnim fasistickim sranjima!!!

Comments are closed.