Dani kad je Leskovac bio centar jugoslovenske kinematografije

Dani kad je Leskovac bio centar jugoslovenske kinematografije
Podeli:

Navršilo se 40 godina od snimanja filma „Dvoboj za južnu prugu“ koji je snimljen u Leskovcu i okolini 1978. godine, u režiji Zdravka Velimirovića.

Pored poznatih jugoslovenskih gluamaca (Marko Nikolić, Slavko Štimac, Danilo Lazović, Voja Mirić, Dragoslav Gidra Bojanić…), u filmu su igrali su i glumci našeg pozorišta Radoman Kontić, Dragan Dimitrijević i Dragan Mićalović.

Posle premijere filma, protagonisti su bili gosti tadašnjeg Kluba studenata, priseća se Leskovčanin Jugoslav Tomić:

Sećanje…Navršilo se 40 godina od snimanja filma "Dvoboj za južnu prugu". Film je snimljen u Leskovcu i okolini 1978….

Posted by Juga Tomic on понедељак 19. фебруар 2018.

RADNJA FILMA

U oktobru 1941. partizani iz južne Srbije i Makedonije su dobili direktnu poruku od Glavnog Štaba partizanskih jedinica Jugoslavije: Pazite na komunikacije, a naročito na glavnu prugu: Niš-Skoplje-Solun, kao i na prugu: Niš-Pirot-Sofija.

Ove pruge po svaku cenu moraju da budu sve vreme onesposobljene – Tito.

Ovo je bio početak dugotrajnog i iscrpljujućeg dvoboja za moravsku i nišku prugu – glavne Hitlerove putne arterije za snabdevanje trupa na Mediteranu i istočnom frontu.

Protiv Nemaca, Bugara i domaćih izdajnika se podigao u borbu narod južne Srbije napadajući okupatore sa slobodnih teritorija i iz neprijateljske pozadine.


Podeli:
  1. „centar jugoslovenske kinematografije“ Leskovac…hahahah
    0    0
  2. Zemljaci, promenite naslov, ne zbog vas, nego zbog nas ostalih leskovčana koji ne žele da se blamiraju. Jel vam tu rečenicu – naslov Jugoslav rekao?
    0    0

Comments are closed.