Desetogodišnjakinja iz Vranja šampionka u šahu

Učenica četvrtog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Vranju, Sofija Stojanović (10) je talentovana devojčica, šampionka u šahu, koja je u nedelju na „Sretenjskom šahovskom turniru“ u Bujanovcu osvojila prvo mesto u juniorskoj konkurenciji.

Sofija je, takođe, pobednica državnog takmičenja u Beogradu 2016. godine, učesnica međunarodnog takmičenja Sportske igre mladih u Splitu gde je osvojila bronzu i već ima šahovsko zvanje majstorskog kandidata u Srbiji.

Sofija je od 2015. godine stalni član Šah kluba „Vranje 1923“, a u svet šahovske igre uveli su je, kako kaže, tata i deka

Krenula sam u prvi razred kada sam naučila da igram, a onda sam se i upisala u školu šaha. Redovno vežbam, u slobodno vreme kući igram šah na kompjuteru, a intenzivnije treninge imamo pred neko takmičenje“, kaže Sofija za Jugmediu.

Njena najduže odigrana šahovska partija trajala je sat i po vremena na Kadetskom festivalu šahovskog saveza Centralne Srbije.

Obožavam da igram šah. Trudim se da se skoncentrišem na igru čak i kada je oko mene buka koja može da poremeti igrača, ali nas treneri Nebojša Ristić i Zoran Stojanović uče kako da prevaziđemo svaku prepreku. Sada pobeđujem i tatu u ovoj igri, pa više i ne pristaje na šah sa mnom“, smeje se Sofija.

Jedan od trenera Zoran Stojanović, kaže da je Sofija pažljiva, smirena, organizovana i temeljna devojčica koja vlada svim elementima igre.

Ona je najuporniji učenik, a prve razultate je ostvarila odmah po upisu kada je izabrana za sportsku nadu grada. Njen najveći uspeh je definitivno titula devetogodišnjeg najmlađeg ženskog majstorskog kandidata u 2016. godini. Veliki talenat, rad i posvećenost igri, dovode je do gomile medalja i pehara. I tek je čeka veliki posao“, kaže Stojanović.

Šah je, napominje, gimnastika uma, on razvija maštu i podstiče decu na stvaralaštvo.

Svako može da nauči šah, ali retko ko može da nauči da igra dobro. Ovo je jedan ravnopravan sport i za žene i za muškarce gde su pravila igre ista za sve. A, za takmičara je najvažnije da je skoncentrisaniji od svog saigrača“, zaključuje Stojanović.

Šah klub „Vranje 1923“ broji simbolično 64 člana među kojima je najviše talentovane dece, a svakodnevni treninzi se održavaju u Američkom kutku u saradnji sa vranjskom Bibliotekom „Bora Stanković“.