HAJDE DA BUDEMO PRIJATELJI Zajednički bazar migranata i lokalnog stanovništva

Nevladina organizacija Centar za aktivizam Vranje organizovala je u utorak u okviru projekta “Hajde da budemo prijatelji” manifestaciju “Bazar prijateljstva” na kojoj su žene sa juga Srbije izlagale tradicionalne specijalitete vranjskog kraja, a migrantkinje iz Prihvatnog centra u Vranju predstavile su po svom receptu različite poslastice.

Potpredsednica Centra za aktivizam Vranje Bojana Janković, kaže da je cilj projekta približavanje migranata lokalnoj zajednici na poseban način, kroz žensko preduzetništvo, domaću radinost i zanate po kojima je svaki narod prepoznatljiv.

“Upravo ovakvim druženjima i zajedničkim spremanjima hrane, kao i izradom drugih proizvoda iz domaće radinosti i migrantkinje i žene iz vranjskog kraja pokazale su da imaju mnogo zajedničkog bez obzira na jezičke ili verske barijere. Naš centar nastavlja sa društveno-odgovornim radom kada je u pitanju podrška migrantima koji su smešteni na jugu Srbije”, kaže Jankovićeva i apeluje na sve nadležne institucije da slede primer Komesarijata za izbeglice i migrante i podrže projekte vezane za osnaživanje migrantske populacije.

Jedna od migrantkinja iz kampa u Vranju i učesnica ovog projekta, kaže da su Srpkinje divne žene i domaćice.

“Slične su mnogo ženama iz naših krajeva, jer su i njima porodica, deca i tradicionalne vrednosti na prvom mestu. Hrana koju smo probale dopala nam se, neke stvari smo probale prvi put u životu, na primer ajvar. Mi to u Avganistanu nemamo i ja sam želela da naučim da pravim ovaj specijalitet, pa sam uzela i recept”, kaže trideset osmogodišnja migrantkinja.

Projekat “Hajde da budemo prijatelji“ je u organizaciji nevladine organizacije “Centar za aktivizam Vranje“, a uz finansijsku podršku koja je obezbeđena u okviru projekta “Podrška sistemu upravljanja migracijama u Republici Srbiji“ koji finansira Vlada Švajcarske, a sprovodi ga Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.