ISTRAŽUJEMO: Zašto na Fejsbuku Leskovčanima i Vranjancima piše da su sa Kosova, a da je Lipovica u Albaniji – DRUGI DEO

ISTRAŽUJEMO: Zašto na Fejsbuku Leskovčanima i Vranjancima piše da su sa Kosova, a da je Lipovica u Albaniji – DRUGI DEO
Podeli:

Geo lokacija koja se pojavljuje na društvenim mrežama, pre svega na Fejsbuku, a po kojoj gradove na jugu Srbije geografski prikazuje kao da se nalazi na Kosovu ili u Albaniji, uznemirila je žitelje ovog dela Srbije.

Naime, više od mesec dana, svaka objava koja se podeli na Fejsbuku iz Leskovca označena je kao da je poslata iz kosovskog grada Dardane, Vranjanci imaju isti problem duže vremena, dok je svaka objava na ovoj društvenoj mreži postavljena iz Lipovice obeležena kao da dolazi iz mesta Belja na severu Albanije.

Niko od naših sagovornika, koji se bave programerstvom, hostingom i IT tehnologijom nema racionlno objašnjenje za ovu pojavu

Poslednji zabeleženi bizarni primer je jednog Leskovčanina koji je označio na Fejsbuku da putuje iz obližnje Grdelice za Leskovac, a mapa ove društvene mreže je obeležila da se u rodni grad vraća, verovali ili ne, iz Prizrena.

I dok među južnjacima na ovoj društvenoj mreži danima kolaju razne teorije zavere da je zapravo  u pitanju napad hakera iz Albanije i sa Kosova koji i preko društvenih mreža kroje kartu Velike Albanije, IT stručnjaci sa velikom rezervom gledaju na ovakvu mogućnost.

Dosta je teško uraditi tako nešto u smislu hakovanja. Verovatno je greška između samog Fejsbuka i tog nekog korisnika. Bez nekog dubljeg istraživanja, za šta je potrebno mnogo vremena, ne možemo da tvrdimo u čemu je zapravo problem“, kažu nam u firmi Mainstream iz Beograda koja pruža usluge naprednog web hostinga.

ZBUNJENA NAVIGACIJA

Pojedini naši sagovornici tvrde da su imali sličan problem i sa navigacijama u automobilima.

Sa suprugom sam se prošle godine vraćala iz Grčke za Srbiju. Bila je velika gužva, nakon što smo prešli makedonsku granicu, pa smo prekonavigacije tražili alternativni put do Leskovca. Navigacija nas je uporno vodila na Kosovo. Tada nam je to bilo smešno, ali kada vidim sad i ovu priču sa Fejsbukom, moram da priznam da sam zabrinuta“, priča nam novinarka Violeta Nikolić.

ŠTA JE GEOLOKACIONI SOFTVER

U računarstvu, geolokacioni softver se koristi za utvrđivanje geolokacije (geografskog položaja) klijenta.

Na internetu, jedan geolokacioni pristup podrazumeva prepoznavanje IP adrese, zatim pronalaženje države (pretraga može i da za rezultate daje tačan grad i poštanski broj, organizaciju ili korisnika kome je dodeljena određena IP adresa.

Postoji određeni broj besplatnih i plaćenih pretplata na geolokacione baze podataka, od nivoa države, pokrajine ili grada, uključujući poštanski broj.

Preciznost vraćenih informacija varira, ali uglavnom je veća kad se posmatranje vrši na nivou države. Uobičajeno je da ove baze podataka sadrže podatke o IP adresi. Ti podaci mogu da se koriste u automatskim sistemima kod kojih geolokacija može da bude korisna, kao što su sistemi elektronske pošte, veb strane, oglasni serveri. Alternativa pronalaženja poštanskog koda države za određenu IP adresu je DNSBL pretraživanje sa udaljenog servera.


Podeli:
  1. Objavio sam skoro oglas u vezi neke masine (iz Leskovca sam), pisalo je da sam oglas dao iz Prizrena na Kosovu.
    Bas me je jedan covek zvao da se informise kako bi mogao da preveze masinu odatle. Kad sam rekao da sam iz Leskovca, zbunio se.
    Naravno i meni bilo cudno sto me to pita, kasnije sam video da pise Kosovo- Prizren.

  2. Lepo sam juče pisao. Biće sve kako sam rekao. Ako cena nekretnina padne, svi smo izgubili.

Comments are closed.