Sa 19. Salona knjige i grafike u Pirotu

“Lament za šeolsku srnu” kratka priča godine

Prvu nagradu u iznosu od 20.000 dinara na konkursu Doma kulture za kratku priču Pirota dobio je Aleksandar M. Arsenijević iz Beograda za  priču ‘’Lament za šeolsku srnu’’’.

Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je Tanji Milutinović iz Beograda za priču ‘’Proleće’’.Treću nagradu u iznosu od  10. 000 dinara dobila je  autorka  priče ‘’Bulterijer ’’ Milena Grbić iz Kimkinde.

Prvi put sam u Pirotu u gradu znamenite kulture, Momčilovog grada, ćilima i kačkavlaja, Moja priča je o magiji beogradskoj o  Margiti Magi Stefanović”, rekao je prvonagradjeni Aleksandar M. Arsenijević.

Njima je danas u samoj završnici 19. Salona knjige i grafike u hali ‘’Kej’’ nagrade uručio književnik Goran Gocić koji je sa književnikom Dejanom Stoiljkovićem i ove godine, birao najbolje priče.

Na ovogodišnji konkurs za kratku priču stigle su 253 priče

Možda je ovaj jedan od najboljih konkursa za kratku priču u Srbiji. Stigle su priče različitih poetika istilova.Najviše ih je na dijalektu, pirotskom, svrljiškom i niškom.Ima i priča afirmisanih autora”, rekao je Stoiljković.

Danas su dodeljenje i tradicionalne sajamske nagrade. Nagrada ‘’Sveti Trifun’’ za kompletnu produkciju pripala je Izdavačkoj kući ‘’Prometej iz Novog Sada. Nagrada ‘’Loza’’ za najbolje pojedinačno izdanje koje  afirmiše knjigu u užem i širem smislu dobila je Izdavačka kuča ‘’Pčelica’’ iz Čačka. Nagradu ‘’Šara’’ za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige pripada Izdavačkom preduzeću  ‘’Data status’’ iz Beograda.

Njima je nagrade uručio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji se zahvalio izlagačima, organizatorima Salona ali i promoterima konkursa za kratku priču.

Salon knjige i grafike je jedna od brojnih manifestacija koja naš grad čini gradom. Mislim da je naš Salon jedan od većih južno od Beograda a prema rečima organizatora i ove godone je bilo negde oko 10.000 posetilava”, rekao je Vasić.

Salon organizuje Dom kulture Pirot u saradnji sa Narodnom bibliotekom  pod pokroviteljstvom grada Pirota. Počeo je 12. a završava se 19. februara.

Salon je 12. februara prigodnom besedom otvorio poznati književnik  Vladimir Pištalo.