Leskovački malinari izgubili bitku, predlažu hladnjačare za Oktobarsku nagradu

Leskovački malinari izgubili bitku, predlažu hladnjačare za Oktobarsku nagradu
Podeli:

Za razliku od malinara iz Ivanjice i Arilja, koji su izdejstvovali cenu malina od 180 do 200 dinara po kilogramu, malinari na jugu Srbije ostali su kratkih rukava jer su njima otkupljivači za ovo “crveno zlato”, plaćali po 120, pa i 80 dinara, bez akontne cene.

Organizacioni odbor protesta malina i jagodičastog voća Jablaničkog okruga  u svom saopštenju za ovakvu situaciju optužje državu, hladnjačare i lokalne samouprave.

Sa žaljenjem saopštavamo da je srpsko selo i seljak izgubio još jednu neravnopravnu bitku protiv monopolista otkupljivača – hladnjačara uz prećutnu podršku države i lokalnih samouprava”, konstatuje se u današnjem saopštenju, u kome se podseča da je radna grupa Vlade Srbije na sastancima sa predstavnicima hladnjačara i proizvodjača malina iz Arilja i Ivanjice postigla dogovor da akontna cena maline bude 160 dinara, “da već danas ona iznosi 180 dinara pa se pretpostavlja da će do kraja berbe dostići 200 dinara”.

A u Leskovcu i ostalim opštinama Jablaničkog okruga cena ostaje 120 dinara i tačka. Postavljamo pitanje načelniku Jablaničkog okruga, gradonačelniku Leskovca, predsednicima opština Lebane, Bojnik, Medvedja, Vlasotince i Crna Trava,  kako je moguće da cena maline u Arilju i ostalim delovima Srbije u ovom trenutku bude 50 din veća po kilogramu nego u Leskovcu i ostalim opštinama Jablaničkog okruga? Pitamo ih šta su konkretno uradili po pitanju otkupne cene maline, da li su o našim problemima obavestili Vladu RS, resorna ministarstva pa i samog predsednika gospodina Aleksandra Vučića s obzirom da nosi titulu počasnog gradjanina Leskovca?”, pitaju malinari bez nade, kako kažu, da će dobiti odgovore.

Tvrde da po tom pitanju postoji sprega  vlasti i otkupljivačko-hladnjačarske grupacije “u sistematskoj pljački poljoprivrednih proizvodjača sa juga Srbije”.

Imajući u vidu da je grad Leskovac prošle godine dodelio, izmedju ostalih, i hladnjači JUG-PROM oktobarsku nagradu grada za izuzetan doprinos u razvijanju privrednog ambijenta i uspešno poslovanje, a znamo da je oktobarska nagrada najveće priznanje grada koje se dodeljuje istaknutim pojedincima i kompanijama, pa zato predlažemo gradonačelniku Leskovca gospodinu Goranu Cvetanoviću da ove godine za dodelu oktobarskih nagrada predloži sve hladnjačare na teritoriji Jablaničkog okruga za izuzetan doprinos u uništavanju srpskog sela i seljaka i satanizaciju ekonomskog prosperiteta poljoprivrednih proizvodjača iz Jablaničkog okruga”, navodi se.

Članovi ovog odbora istovremeno pozivaju malinare i ostale voćare, kao i povratare, proizvodjače mleka i mesa, zapravo, sve poljoprivredne proizvodjače da se okupe i udruže po ugledu na na poljoprivrednike iz Arilja i Ivanjice, jer “samo na silu i ako smo u velikom broju možemo se izboriti za svoju i egzistenciju svojih porodica, jer je očigledno da su nas svi pustili na milost i nemilost, a na prvom mestu sopstvena država”.

U suprotno, tvrde, može se desiti da naredne godine cena malina u jablaničkom kraju bude 50 dinara, kupus 2 dinara, “da nam paradajz truli jer uvoze albanski, da su naše štale i obori puni a da uvoze meso sumnjivog kvaliteta”.

(Kraj)


Podeli:
 1. Kada ste imali priliku da birate, vi ste gospodo IZABRALI. Ovo su rezultati vaseg biranja!!!
  0  0
 2. Samo motka, ali po sopstvenu guzicu. Tek ce AV da daje predstave. Pa sa koliko smelosti je Ance predlozio za premijera. Gospodo malinari i ostali poljoprivredni proizvodjaci. Sta mislite dali vas Vucic po malo ne zajebava. Ej on vam je smislio Beli Preletacevica iz Mladenovca. On izmislja nekakav makedonski scenario…
  0  0
 3. Лесковчанин 17. jula 2017., 1:41 pm

  Кладим се да су сутра избори 95% ових малинара што се сада буне, има да гласају за власт!!! Шифра: Кукуловце 95.67%
  0  0
 4. Gospodo malinari cena se postiže na ulici ovako u novinama ništa. Ta udruženja koja ste formirali ako sada ne izađete na ulice slobodno ugasite!!!!
  0  0
 5. Kako su glasali tako su i dobili. Živeo NJKV AV i besplatna hrana na jugu Srbije. PS čujem da Vam i paradajz ima dobru cenu.
  0  0
 6. Dok JUG SRBIJE ne dobije RAVNOPRAVNI status sa ostalim delovima Srbije,u pogledu ekonomskog razvoja i politickog tretmana/ucesce u Vladi SR,veci broj poslanika,drzavnih sekretara/desavace nam se ovakve stvari.Ravnopravnost necemo dobiti kukaviclukom,poltronstvom..vec se za nju moramo izboriti.Zato da bi smo pobedili Bosanski lobi,prvo moramo rascistiti odnose medju nama,a to cemo postici formiranjem POKRETA ZA JUG SRBIJE /Nis,Leskovac,Vranje../koji ce iskljucivo zastupati interese JUGA SRBIJE.Zato pozivam mlade ljude da uzmu stvari u svoje ruke,jer od bivsih i sadsnjih politicara,imamo samo stetu.
  0  0
 7. Ziveo AV tako treba glasali ste e sad cutite i to vi mnogo!I sledeci put kad glasate stavite prst na celo i razmislite jer sigurno opet pricace bajke za decu u kojoj vi verujete svim lazima!
  0  0
 8. preletacevic je prevara 18. jula 2017., 11:37 am

  A reagovala je SNS, ali ne da podrzi malinare, nego pljuje po bivsi rezim.A premijerka sinoc rece da su radnici izmanipulisani, opet od bivseg rezima. Posle odgledane emisije zakljucio sam da je premijerka, fikus koji govori. Doduse unjka, muca, ali pronalazi domace izdajnike i strane placenike. Ako se zaista dogodi da otkupna cena u Arilje bude veca, u odnosu na Jablanicki okrug, mi proizvodjaci malina sa ovih prostora treba da se samoproglasimo da smo mutavi i suntavi. A Mesko naka si ga u njegov kabinet. Lepo njemu i na ovija oko njega.
  0  0
  • Za njihovu nesposobnost krivci su predhodni da nije mozda i tito kriv!Kako to da Arilje ima vecu cenu od Leskovac ovi su predhodni naredili na hladnjace da daju tu cenu kako pa da ne sije mu ga Djura.
   0   0
 9. pa ce teramo malinu u Arilje ,odma hladnjace da se kupe ,svako selo gde ima preko 5 hektara maline po jedan kamion hladnjacu i pravac ili Ivanjica ili Arilje , ce gu beremo ko patlidzan rujnu dok stigne na odrediste tj. kod onija sto placav 160 i 180 din. kg.
  ona crvena i odma u rolen nema griz itch.
  0  0

Comments are closed.