Masovni protest malinara u Lebanu, u Leskovcu nekoliko desetina

Masovni protest malinara u Lebanu, u Leskovcu nekoliko desetina
Podeli:

Proizvođači malina u Lebanu i Leskovcu protestovali su danas i večeras zbog niskih otkupnih cena “crvenog zlata”, koje trenutno iznose 120 dinara po kilogramu.

Skup u Lebanu bio je masovniji i održan je u sali Skupštine opštine, gde su malinari rekli da se  osećaju iznevereno zbog monopolskog položaja hladnjačara u Jablaničkom okrugu, koji im diktiraju neravnopravne uslove otkupa.

Sa današnjeg protesta u Lebanu upućen je zahtev i zauzet stav za jednak tretman svih proizvođača malina na teritoriji cele Srbije.

Kako stroji u saopštenju prosleđenom iz lokalne samouprave, malinari iz lebanskog kraja traže da cena od 120 dinara, s kojom se izašlo u Srbiji, bude akontna a da se konačni obračun vrši na kraju berbe po cenama koje važe tog momenta na tržištu.

Ovakvi uslovi važe za sve proizvođače u Srbiji osim za proizvođače u Južnoj Srbiji, kod kojih se vrši dnevni obračun. Tim postupkom malinari iz ovog kraja bivaju oštećeni za milionske sume novca. Zbog svega navedenog tražimo hitno uključivanje predstavnika malinara iz Jablaničkog okruga, u pregovarački tim Vlade RS sa vlasnicima hladnjača. Opština Lebane staje u zaštitu malinara i očekuje pozitivan ishod zahteva”, navodi se u saopštenju.

Za razliku od lebanskih, leskovački malinari su se podelili, a iz lokalne samouprave nije stigao nikakav glas.

Protest je na neki način počeo danas oko podneva kada je iz Vladičinog Hana stiglo tridesetak proizvođača malina, kako bi se prodružilo Leskovčanima, ali neko od malinara ih je ubedio da protesta neće biti te da je protest kontraproduktivan, pa su se hanski malinari posle nekoliko sati lutanja po centru grada na Veternici vratili svojim kućama.

Oko 20 časova u centru Leskovca se ipak na prijavljenom skupu okupilo oko 50 ovdašnjih malinara i nakon kratkog dogovora rešilo da se protest nastavi sutra uveče od 19,30 do 20,30 sati, ali da on istovremeno bude i radni.

Pokušaćemo da izaberemo svoje predstavnike iz svih opština Jablaničkog okruga i da napravimo udruženje kako bi dalje delovali”, kazao je Jugmedii Dragan Stojiljković iz Leskovca.

Leskovački malinari će se okupljati na lokaciji bivšeg preduzeća “Jugekspres”.

Pobuna zbog niske otkupne cene malina počela je, zapravo, u leskovačkom kraju pre dva dana u Donjem Sinkovcu kod Leskovca, gde je skupu prisustvovalo više od 100 malinara.

Jedini način da se izborimo sa niskom cenom, otkupljivačima i prerađivačima je da osnujemo udruženje, pa smo tim povodom zakazali novi sastanak za 18. jun u 12 časova”, kaže Miloš Živković, dodajući da bi protesti u ovom trenutku bili kontraproduktivni.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Ovo je samo jos jedno ponizenje koje trpi Jug Srbije.Kako je ,,drzava ,,umesana u ovaj problem?Ovako.Malina je srpski proizvod koji se 95% izvozi i drzava svoj budzet punu tz.svezim evrima.Izvozna cena je vise puta veca od otkupne,a to mozete proveriti na kraju godine u stavci ,,isplacene stimulacije za malinu,/zavirite u nazive i vlasnike izvoznika/,Zasto nema reakcije ,,drzave,, na nisku otkupnu cenu maline?Nema jer se brani tz.liberalnom ekonomijom,zato sto to njoj odgovara,odnosno jer ogromni kolac izmedju otkupne i izvozne cene dele vise ,,zainteresovanih strana,,Hladnjacari svoju cenu otkupa,,brane,,potpisanim ugovorima sa ino partnerima,koji nemoraju biti verodostojni ili fakturama kupcu koja moze biti akontna/manja/ili da cena bude podeljena na dva i vise delova,sto stvara pograsnu sliku o izvoznoj ceni.Da li su hladnjacari izvoznici i koji deo otkupljene robe izvoze ili postoje posrednici u izvozu?Mnogo pitanja,a odgovor je jednostavan.Da malina ili visnja za teritoriju juga Srbije dobiju status zasticenog proizvoda odnosno visegodisnju garantovanu cenu otkupa.To je posao drzave ili ,,drzave?Mnogo je buka,svadja,uvreda..zadnjih dana medju Srbe./pr.malina/Nije dobro,to neko i zeli.Ko? ,,drzava,,i ostale sluge.Srbi ne valja nam to.Mi radomo a Bosanski lobi zaradjuje i rusi,recimo spomenik velikom Srbinu,Dimitriji Tucovicu.Ne smemo da se izgubimo.

  2. Dobro bre drugari i koje sada,,da li da gi tepamo,da gi napljujemo,da gi j….. sve po spisak ili da gi davamo pa koje bude.Razmisljam sas ovu moju glavu ,bolje da gi davam da si uzmem neko paru,,,,sve mi ovoj šuntavo ,neznam bre cerku treba da odavam,veselje da pravim.De me posavetujte koje da pravim.Eve i na ovoj dete sto mi čuka po ovija krompijuter treba da davam neku paru.Ja če gi davam pa toj mi je.

  3. Dobro bre drugari i koje sada,,da li da gi tepamo,da gi napljujemo,da gi j….. sve po spisak ili da gi davamo pa koje bude.Razmisljam sas ovu moju glavu ,bolje da gi davam da si uzmem neko paru,,,,sve mi ovoj šuntavo ,neznam bre cerku treba da odavam,veselje da pravim.De me posavetujte koje da pravim.Eve i na ovoj dete sto mi čuka po ovija krompijuter treba da davam neku paru.Ja če gi davam pa toj mi je.

  4. Ja predajem pa koliko je dobro je.

  5. nisam u toku jel moze neko da mi kaze dali je ista otkuna cena u svim krajevima srbije……

  6. Monopol u Jablaničkom okrugu drže dve hladnjače. Jedna u Sinkovce a druga u Beli Potok. Njihove gazde se lepo sastanu, dogovore cenu sa otkupljivali a na terenu, pa ako se niko ne buni uzimaju proizvođačima malinu 120-130 dinara i sve zavisno od toga koliko se malinari budu bunili i protestvovali, oni povećavati cenu za po 10 dinara, a za to vreme bunt malinara u Arilju je dao rezultate i tamo je malina 220-230 dinara. Pa vi malinari ćutite i neka vas izrabljuju hladnjačari.

  7. Ove godine pečurke na cenu, Neće me iznenaditi da će „naivni seljaci“, željni brze zarade, zasaditi pečurke, pa će kukaju, ako im padne cena, od prevelike ponude..Pa iscrcajte bre..moj ve tatko nije terao da svi zasadite…..Inače sad je berba..Prazne kancelarije po gradsku upravu i javna preduzeća..SVE TO U BERBU…..

  8. Jovica Nedeljković 15. juna 2017., 9:03 am

    Poznato u ekonomi,“DŽENTLMENSKI SPORAZUM“,dogovor radi pljačke,samo što su tu uključeni i političari,koji su nam obećavali bolje sutra.Tri decenije uništavaju narod a unutrašnje probleme ne rešavaju.Uništavaju,pljačkaju,satanizuju i narod i Srbiju.Radnici najureni,seljaci namnoženi i pretvoreni u robove,fabrike uništene a fabričke mašine pretopljene kao staro gvoždje.Postajemo najraseljenija nacija na svetu,pretopljavamo se u druge nacije i nestajemo,izumiremo.Nato pakt nije uništio Srbiju,koliko je uništio srpski NATO pakt.Srpski narod ne živi u državi nego u ludnici !

Comments are closed.