MEDVEĐA: Milan Mrdović najbolji guslar na Festivalu guslara Srbije  

MEDVEĐA: Milan Mrdović najbolji guslar na Festivalu guslara Srbije  
Podeli:

U konkurenciji od 40 guslara, Milan Mrdović iz Beograda je proglašen za najboljeg na dvodnevnom 26. Saveznom festivalu guslara Srbije održanom u Medveđi, s prosečnom ocenom 9,94.

Drugoplasirani jeSlavko Jeknić iz Beograda koji je ostvario je prosečnu ocenu od 9,92, a trećeplasirani je bio Aleksandar Tuašan iz Beograda sa prosečnom ocenom 9,74.

Konkurencija je bila velika. U polufinale ušlo je 20 guslara, a pobednici su proglašeni kasno u noć.

Inače, goste je dočekao i pozdravio predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić, koji je pred mnogobrojnom publikom u Kulturnom centru održao sjajnu besedu o guslarima i guslama u srpskoj istoriji.

Gusle su Srbima bile vekovima jedini zapis, knjiga i molitvenik a guslari, kao narodni pripovedači, postali su ujedno i uzori narodu. Gusle su nas okupljale oko porodičnog ognjišta, na selima i prelima, kod crkava i manastira. U epskim pesmama sadržano je svako važno pitanje koje se odnosi na život srpske nacije, na njegove poglede i njegov moralni aspekt o svakom pitanju života. Gusle su sačuvale srpski identitet i tradiciju. Želja nam je da dobiju odgovarajući prostor za promovisanje, a nadamo se da će teški napori društava guslara biti nagrađeni, jer su gusle oduvek bile graditelj i branitelj morala srpskog naroda“, kazao je Arsić.

Takmičari i gosti festivala su tokom boravka u Medveđi posetili Ćorov vodopad u Petrilju i proslavili krsnu slavu Guslarskog saveza Srbije – sveti Vasilije Ostroški, u Sijarinskoj Banji.

Posetioci festivala mogli su u holu Kulturnog centra da pogledaju i izložbu gusala, ikona i duboreza nekoliko umetnika poreklom iz Medveđe.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Medveđa, u saradnji sa Kulturnim centrom opštine Medveđa i Turističkom organizacijom Medveđa. Domaćin festivala bilo je Udruženje guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“.


Podeli:
  1. Глас публике 15. maja 2018., 2:21 pm

    Сакупити гусларе у Горњој Јабланици а не поменути свог песника из Маровца Милана Р Додеровића са чијим песмама гуслари наступају и побеђују (Хајдук Вељко, Погибија Вожда Карађорђа, Стрељање ђака у Крагујевцу, Вук Мићуновић, Бој на Чегру, Скобаљић Никола,Бој на Вељој Глави, Погибија Маровчана. итд), то значи да незнамо шта имамо г председниче као и и да нам је вредно само оно што долази из великих градова. Чувајмо своја села и вароши,
    своје обичаје и културу. Није све у великим градовима.

  2. Evo resenja,za mlade bez perspektive... 15. maja 2018., 2:24 pm

    ..a zele preko grane.Ostanite ovde,naucite da guslate i eto vama stan u Beogradu i to na vodi.Pa zar nisu svi pobednici iz,,Beograda,,?

Comments are closed.