Ministar kulture svečano otvorio rekonstruisanu Muzej kuću Bore Stankovića

Ministar kulture svečano otvorio rekonstruisanu Muzej kuću Bore Stankovića
Podeli:

U Vranju je danas otvorena rekonstruisana Muzej kuća Bore Stankovića, nakon završenih radova na restauraciji enterijera, krova i dvorišta.

Svečanosti je prisustvovao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu predsednice Vlade Milena Popović. 

,,Blago onim ljudima i krajevima koji imaju šta i koga da pamte. Zadovoljstvo mi je što se nalazim na takvom mestu i među takvim ljudima, koje je okupio duh prema jednoj velikoj i moćnoj figuri iz prošlosti. Zavičaj jednog pisca raste u očima sveta, što je pisac veći i zato čitajmo Boru, vraćajmo se Bori nanovo, dodajmo sokove njegovih starih  dana našim danima“, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da će Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada u narednom periodu uložiti napore da se u Vranju obnovi kulturna infrastruktura.

„Vranje je grad velike kulturno istorijske tradicije i naša je obaveza da pomažemo da se ta tradicija ne izgubi“, istakao je Vukosavljević.

Saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu predsednice Vlade Milena Popović, istakla je da nasleđe i tradicija predstavljaju žilu kucavicu jedne države i jednog naroda. 

„Vranje je grad koji zavređuje posebnu pažnju svojim izuzetnim kulturnim nasleđem i bogatom tradicijom. Ono što želim posebno da istaknem je da će jedan od prioriteta Vlade RS biti završetak obnove pozorišta u Vranju“, rekla je Popović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izrazio je veliko zadovoljstvo  što se danas, nakon pola veka, vraća potpuni sjaj Muzej kući Bore Stankovića, u kojoj je rođen, proveo detinjstvo i odrastao ovaj velikan srpske književnosti.

„Ne mareći za moderne kulturne i jezičke ideale, Borisav Stanković je ostao dosledan tradiciji, i među koricama svojih dela stavio pisanu reč o njegovom zavičaju, usudu i vreloj južnjačkoj krvi. Čuveni vranjski pisac je kroz istinske sudbine svojih likova oblikovao kulturni identitet Grada i postao sinonim za Vranje. Odajući počast jednom  od najznačajnijih srpskih književnika, posetioci iz celog sveta dolaze u rodnu kuću Borisava Stankovića kako bi osetili duh starog Vranja“, rekao je Milenković.

On je istakao da je Ministarstvo kulture u okviru  projekta „Gradovi u fokusu“ izdvojilo oko 10 miliona dinara za sanaciju Muzej kuće, kao i zgrade Selamluka i da su posetiocima ponovo dostupne Baba Zlatina i gostinska soba, da je sanirano dvorište, obnovljen kapidžik, a sredstvima Grada potpuno rekonstruisan krov uz puno poštovanje autentičnosti.

Namera lokalne vlasti je i obnova Pribojčićeve kuće, smeštene u neposrednoj blizini Muzej kuće, koja će sa svojim orjentalnim-balkanskim stilom činiti jednu prepoznatljivu celinu ovog zdanja. 

„U znak zahvalnosti prema našem najpoznatijem Vranjancu, gradsko rukovodstvo planira da u narednom periodu uradi i projekat rekonstrukcije Baba Zlatine ulice, čime ćemo objediniti dve Borine ljubavi za kojima je patio i nosio ih u duši, njegov dom i Baba Zlatu“, zaključio je Milenković.

Nakon posete Muzej kući, organizovan je i obilazak kuće Oca Justina Popovića i Narodnog muzeja.

 


Podeli:
  1. Kada će se završiti dom kulture isala za priredbe koja može primiti preko 300 gledalaca ako ne i više. Dugo već stoji nezavršena a trebala bi se završiti zarad omladine.

  2. Nemate nijednu sliku kuce da vidimo sta je uradjeno, samo ste slikali neke ljude.

Comments are closed.