Neostvarene želje i snovi osmaka

Neostvarene želje i snovi osmaka
Podeli:

Pri kraju prošle godine sva 34 učenika osmog razreda osnovne škole “Vuk Karadžić” u Velikoj Grabovnic kod Leskovca verovali su da će upisati Medicinsku školu, ali im se nade, želje i snovi nisu ostvarili.

Od 34 učenika i učinica, čak njih 15-ro osmi razred završilo je sa odličnim uspehom, 7 sa Vukovom diplomom, 16 sa vrlodobrim i tri sa dobrim uspehom.

Škola sa isturenim odeljenjima broji oko 180 učenika

Nažalost, samo neki od njih su uspeli da upišu Medicinsku školi, drugi su upisali Ekonomsku i Metalsku školu, a za Gimnaziju nisam siguran, mislim da nema tamo naših đaka u ovoj generaciji”, priča direktor škole Mića Kostić.

Otišlo je 34 đaka osmaka iz ove lepo uređene seoske škole, a u prvi razred upisalo se 9 manje – 25.

Nažalost, ove godine smo ugasili jedno odeljenje. Jdnostavno, to je sada – trend”, zaključuje direktor Kostić.

Na fotografiji deo kolektiva škole u Velikoj Grabovnici


Podeli:
 1. Ponosni Građanin 5. septembra 2018., 2:13 pm

  Zašto ne upisuju srednju Poljoprivrednu a kasnije možda i Poljoprivredni fakultet?
  Jel ċe moja deca da obrađuju njihovu zemlju?

  14
  21
  • Ponosni odgovor "Ponosnom malograđaninu" 5. septembra 2018., 3:17 pm

   A sigurno si u novinama pročitao da samo deca sa sela upisuju poljoprivrednu školu, a kasnije fakultet? Za svoju decu ti treba da brineš, ako ih nisi izveo na put ima da jedu asfalt i da mole da obrađuju zemlju ove dečice. Sram te bilo da deliš ljude na one iz sela i iz grada i da im dodeljuješ koju će školu pohađati na osnovu porekla.

   25
   12
   • Ponosni Građanin 5. septembra 2018., 4:28 pm

    Takav sam odgovor i očekivao. Dakle, vi dajete decu da uče za doktore a zadržaćete i zemlju koja će da zaraste u korov. E, baš zato ćemo i propasti.
    Sram tebe bilo!!!

    15
    15
    • Deca sa sela kao i sva druga imaju pravo da biraju svoju sudbinu a ne da im je bira bilo ko drugi pa ni roditelji. Zapitajte se zasto biraju nesto drugo? Verovatno zato sto nam drzava brani malog poljoprivrednika i omogucava da zivi od svog rada a ne da umire od rada. Zemlju imaju pravo da zadrze jer je njihovo vlasnistvo kao sto je i vasa nekretnina u gradu vasa. Tom logikom svako cije se dete iseli iz Leskovca mora da proda stan/kucu ili po Vama mozda pokloni. Sta ce mu, je l tako? Uostalom svako moze da promeni misljenje pa i ta deca i sutradan se vrate na svoje imanje (svoooojeeeee pred Bogom i zakonom ako Vam nije jasno). Vi gradjanine odite par dana na selo kod nekog i radite sa njim, da vidim kako cete se kuci vratiti.

     23
     6
    • Ah ti malogradjani 5. septembra 2018., 6:19 pm

     A ja od tebe bas nisam ocekivao, mislio sam da si promucurniji. Da, naravno da ce da uci za doktora ako to zeli, za astronauta, za sta god pozeli. Nije ono krivo sto njegovi imaju zemlju, siguran sam da bi ti je pozajmili kad bi hteo da mrdnes iz fotelje i da radis. A pretpostavljam da su tebe rodili da budes direktor, samo te mrzelo da ucis? Ne znam cime se bavis ti gradska faco? Sto rece neko skoro, „Ni na pijac te ne bih pustio“. Jedi to sto si posadio u saksiji na terasi i pusti decu sa sela na miru.

     14
     6
    • Dodatak ishrani malogradjanina 5. septembra 2018., 6:23 pm

     I da, zadrzace zemlju jer je njegovo vlasnistvo, a i niko nece da je kupi, pa ako mu skola ne uspe, a on ce morati od necega da zivi, pa bar ima tu zemlju. Jel i kucu da pokloni posto nece da zivi u njoj dok studira? Isto vazi i za neciji mozak…

     13
     10
    • Bolje da obradjuju zemlju nego da se smucaju po grad ko zaulavi,na svaku cosku da se zalizuju i drogiraju i ni dobar dan neumeju da kazu,dzaba vi zivite u grad kad ste djilkosi u dusi i po ponasanju !!!!!!

     6
     1
     • Jelena, droge ima i po sela. Ne greši dušu, selska deca su prva u proizvodnji marihuane, tu vam skidam kapu. Kolko ima u zadnje dve tri godine infividualnih proizvođača koje je policija navatala? A kolko njih nije još? Ne zna im se broj.

      3
      7
   • Poenta ove vesti je da seljaci jadikuju nad svojom sudbom kletom jer ne mogu da dođu do izražaja od građani. U stanju su i da decu koriste da bi ostvarili svoje nezasite selske ciljeve koje su sami zacrtali.

    7
    16
   • Ponosni Građanin 5. septembra 2018., 9:08 pm

    Prava selska filozofija oličena u seoskoj istovremenoj mržnji prema građanima i ushiċenosti gradom :-)
    Podseċam seljake da grad nisu ulice i zgrade, veċ da grad činimo mi građani. Ne brinite, i vi ċete tamo negde u treċoj ili četvrtoj generaciji, preko unuka, postati kakvi takvi građani. A u petak zna se! Taĉno u podne u avtamabilče i na svoje njive.

    8
    20
   • E, u tome je razlika 5. septembra 2018., 9:31 pm

    Ponosni i mi ostali roditelji ne kukamo kao Grabovničani ako deca ne mogu da nam upišu željene škole ili fakultete. Mi idemo dalje, ne kukamo, ne potežemo veze, ne mitingujemo. O našoj deci se ne pišu članci kako su uskraćeni, niti se u znak protesta slikamo pa dam slike objavljuju mediji kao da smo ne znam kakvi paćenici.

    12
    11
  • Na šta li si ti ponosan

   8
   3
   • Ponosni Građanin 6. septembra 2018., 2:15 pm

    Na šta sam ponosan? Ponosan sam na to što kao građanin poštujem građanske principe, što se protivim selskim koruptivnim šemama koje primenjuje zelena (selska) mafija i što se borim i zalažem za nekorumiranu, poštenu i evropsku Srbiju.
    A ti?

    5
    9
    • Haha, ko se kladi da ovaj ne zna da nabroji ni jedan građanski princip? I svi te molimo da se više ne zalažeš. Izađi malo prošetaj kroz parkić, opusti se, pročitaj neku knjigu i ponosi se u sebi, ne brukaj se više.
     „Ponos je socijalno korisna emocija, jer motiviše osobu da čini dela za koja smatra da će da se dopadnu drugima. Njihove pohvale zbog uspeha su za nju potvrda da im je važno ljudsko biće. Njoj je prihvaćenost nužan uslov da poštuje samu sebe. Ako ne uspe u tome oseća stid, jer su ponos i stid rezultat istog psihološkog mehanizma. Njenu želju da oduševi publiku prirodno prati strah da će je razočarati i osramotiti se.“

     10
     1
    • Gradjanski principi, ahm. Da se nisi možda zbunio zbog samog sebe ili je život suviše komplikovan za tebe, pa koristiš izraze kada nemaš pojma šta bi pametnije reko.

     3
     3
     • Ahm, baš ste me jako zbunili vi što se se slikuvali ovako sa filozofskim mirom i nesotvarenim željama. Mnogo ste bre željni, ko da ste željke :-)

      1
      2
 2. I, šta sad? Siguran sam da postoji poenta ove vesti, ali ja do nje nisam došao…

 3. Bravo, petina vukovci ahahahahaha ,MA JA SAM LUD

  14
  7
 4. Oće kažu pola odlični, hm, kako li je u gradskim školama ,ma lud sam

  6
  9
  • S obzirom na pravopis, nisam baš siguran koju si ti školu završio, a dal’ si lud, treba da se ispita.

   14
   13
   • Ha ha ha ajde na njivu, znam da te boli ali šta ćeš, a koju sam školu završio čućeš

    6
    7
    • Ću, ćeš, će... 6. septembra 2018., 2:56 pm

     Slobodno se pohvali kad je budeš završio, svi treba da čuju. I varaš se, ja nemam njive, ne živim na selu i za tebe sam doktor nauka. Tvoji kompleksi tebe bole dečko. Bavi se malo svojim jadnim životom, ostavi druge na miru.

     8
     4
 5. Ministar da nagradi ove nastavnike za kvalitetan rad ,zemljo Srbijooo

  10
  6
 6. Tekst zeli da kaze da je vukovac u Grabovnici jednako proseku „dobar“ u Josifu.

  13
  21
  • Ma kako da ne. Zavrsila sam gradske skole i znam kako je. Mogu da zamislim sad kako je. Rodjacke veze, prijateljske veze, politicke veze, zastrasivanje nastavnog kadra jer su Vasa deca nevina i najbolja i tako dalje i tako dalje. Danasnji odlican je nekadasnji dovoljan tako da necemo dalje da diskutujemo. I odakle znate da ta deca nisu posteno svoje ocene zasluzili. To su deca koja sigurno zdravije odrastaju na selu no Vasa gradska uz rijaliti programe i telefone.

   23
   11
   • Koj ve nezna skupo ċe vas plati 5. septembra 2018., 8:51 pm

    Ha ha ha, rialiti se gledaju samo u grad? U selo svi žive u skladu sa prirodom, nemaju telefone, internet. Sve su to pošteni ratari i stočari koji obrađuju zemlju i plaše se nas kvarnih građana. More ċutite bre bolje da se ne javljate. Ceo ste grad zauzeli, najbolja radna mesta uzurpirali preko rodbinske i partijsko-selske veze. Pa nego šta da gradska deca ĉim završe fakultete i nađu posao u Beogradu prodaju stanove i kuċe, ima na hiljade primera. Jer to nisu polutani, s pola dupe u selo a s pola u grad.

    10
    17
    • Ja sam rodjena u gradu tako da ne znam o cemu Vi pricate. Samo ne vidim problem da deca u seoskim skolama zasluzuju isto sto i mi iz grada. Vi koji tako razmisljate i nista gradjani vec seljacine.

     18
     5
    • Joj, kako si ti učen seljak. Pa ti umeš da izguglaš ili pronađeš definiciju ponosa. Jedan savet: ostaćeš zauvek seljak ako nisi naučio da bubanje i prepisivanje ne čine intelekt.
     PS
     Novi zadatak:
     Definiši „intelekt“

     2
     4
  • Ja sam bio vukovac u Grabovnici, i vukovac u srednjoj skoli i zavrsio fakultet i zaposlio se i nisam uclanjen u SNS i imam porodicu i ne zivim kod roditelja. A ti si u Josifu bio dobar ili vukovac?

   24
   7

Comments are closed.