Nevena prodata W-Kargolesu iz Leskovca

Nevena prodata W-Kargolesu iz Leskovca
Podeli:

Svi objekti Hemijske industrije Nevene Leskovac, osim pogona Kozmetike, kupila je leskovačka firma W-Kargolos d.o.o po početnoj ceni od 67.337.720,29 dinara.

W-Kargoles je preduzeće koje posluje od 2006. godine i koje se pretežno bavi drumskim prevozom tereta.

Taj kompleks je godinama zapušten. U njemu se nije odvijala nikakva proizvodnja

Nevena je prodata iz stečaja na akciji 26. januara ove godine, a kupac je, kako je saopštila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, dobio u posed brojne objekte, računajući i upravnu zgradu iz nekoliko delova, nekadašnjeg hemijskog giganta.

Reč je, naime, o kompleksu u Ulici Đorđa Stamenkovića bb, na ulazu u grad Leskovac, na kome se još nalazi zgrada kotlarnice, četiri proizvodne hale i tri magacina, trafostanica, mazutna stanica, portirnica i kolska vaga sa kućicom.

Uz objekte, W-Kargolesu je prodato i putničko vozilo marke „Zastava“ model „Jugo Tempo“ 1.1., mašina za pakovanje NEVEK, uređaji i postrojenja za proizvodnju lepka, kompletno opremljena kotlarnica, kao još mnogobrojna oprema koja nije navedena.

Od brenda do nestanka

Hemijsko-kozmetička firma Nevena bila je u prošlom veku jedan od velikih leskovačkih brendova. Zapošljavala je blizu 800 radnika. Njeno ekonomsko urušavanje počelo je krajem poslednje decenije 20. veka, ubrzanim tempom nastavljeno posle 2000. godine, a radnici su konačno izgubili bitku za ovu fabriku kada je privatizovana od strane bugarske firme, koja je posle dve godine nestala iz Srbije. Tokom te privatizacije broj zaposlenih je skoro desetkovan.

Prodavac Nevene nije odgovorio na pitanje da li će manjinski akcionari Nevene biti isplaćeni

Potom je Nevena prošla kroz period restrukturiranja sa osamdesetak zaposlenih, pa kroz stečaj i konačno kroz drugu zaredom prodaju. Pogon kozmetike je kupljen nešto ranije i u njemu se odvija proizvodnja, a prema nezvaničnim saznanjima Jugmedie, novi vlasnik većeg dela fabrike ne planira pokretanje nikakve proizvodnje na kupljenoj imovini.

 


Podeli:
 1. Transportno preduzece da kupi hemijsku industriju?
  0  0
  • Bila hemijska industrija…ovaj je kupio prazne poluraspadnute zgrade…za dobre pare
   0   0
  • Verujem da će se uskoro pokrenuti neka privredna aktivnost u kupljenoj fabrici, ne verujem da iko ulaže toliki novac a da nema jasan plan šta će raditi…
   0   0
 2. Netačne su vam informacije. Kozmetika nije prodata već je data u zakup, a prodaja tek sledi.
  0  0
 3. to vise nece da proradi
  0  0
 4. Sada , nakon prodaje , treba da budu isplaćeni bivši radnici “ Nevene „. Po zakonu je tako.
  0  0
 5. za ruine dobra cena kao jedan novi stan , novoj firmi srecan rad !
  0  0
 6. Ponosni građanin 30. januara 2018., 9:47 am

  SPS bratija, Dačićev čovek. Ljudi zastupaju socijalnu pravdu. :)
  0  0

Comments are closed.