Obavezna vojna evidencija za sva punoletna lica

Ukoliko se lice ne odazove na opšti i pojedinačni poziv, protiv njega će pred nadležnim sudom biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a zaprećena kazna je od 10.000 do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora
Obavezna vojna evidencija za sva punoletna lica
Podeli:

Pozive koje, od januara, Centar Ministarstva odbrane u Vranju šalje licima koji ove godine postaju punoletna, nisu pozivi za regrutaciju, a zbog neodazivanja lica se sankcionišu novčanom kaznom ili zatvorom, kaže Igor Milanović, načelnik Centra Ministarstva odbrane lokalnesamouprave u Vranju.

Ministarstvo odbrane uputilo je opšti poziv mladićima rođenim 1999.godine za upis u vojnu evidenciju, a poziv  se odnosi i na starije koji do sada iz nekog razloga nisu zavedeni

 Radi se o redovnoj aktivnosti koja traje desetak minuta i ne treba je povezivati sa određenim izjavama o slanju vojske pod vanrednim okolnostima ili ponovnim uvođenjem vojnog  roka.

Uvođenje u evidenciju je zakonska obaveza, a opšti poziv važiće do kraja februara nakon čega se licima koja se ne uvedu biti upućivanji pojedinačn i pozivi. Uvođenje u vojnu evidenciju nije regrutovanje za služenje vojnog roka, jer  za tu aktivnost lice sa punih 19 godina podnosi poseban zahtev“, ističe načelnk Milanović.

Uvođenje u vojnu evidenciju obavlja se kako bi bio sagledan potencijal kojim raspolaže država, a lica koja se uvode nemaju nikakvu obavezu prema Ministarstvu odbrane osim ako kasnije na konkurišu za služenje vojnog roka.

Ministarstvo odbrane ne želi da poteže za kaznenom odredbom za neku aktivnost od 10 minuta ali, ukoliko se lice ne odazove na opšti i pojedinačni poziv, Centar će protiv njega pred nadležnim sudom podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a zaprećena kazna je od 10.000 do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora“, navodi Milanović.

Poziv važi za sve građane Srbije, a prema rečima načelnika Centra u Vranju, na poziv se odazivaju i Albanci iz Preševa i Bujanovca  u tamošnjim kancelarijama.

Na adresu građana koji su navršili 30. godina života tokom narednog meseca stići će i čuvena plava koverta

Pored uvođenja dobrovoljnog vojnog roka  narednog meseca svim muškarcima rođenim 1986. godine, a koji nisu služili vojni rok  Centar Ministarstv odbrane doneće rešenje o prevođenju u rezervni sastav. U Rešenju piše da se u slučaju potrebe pozivaju na obuku i to je samo obaveštenje po službenoj dužnosti“, kaže načelnik vranjskog Centra.

Inače, tokom februara i marta meseca biće objavljen konkurs za upis u Vojnu školu i Vojnu akademiju, a javna promocija vojnih škola biće prezentovana u Vranju 15. marta.

Milan Zdravković


Podeli:
 1. Da budem srecan sto nemam sina, sta ce u vojsku? Pa mi smo okupirana zemlja, jaka vajda od toga.
  0  0
 2. A ce dobiju li poziv decaci iz Beograda, Novog Sada ili se krece od jug.
  0  0
  • Iz Bg i NS? Naravno, ali samo ako su SNS botovi kao Krajincanin koji se javlja pod 50 imena. Zaslužili su i zadužili su ovu zemlju.
   0   0
 3. Admiral Kuznjecov 26. januara 2017., 3:49 pm

  Objavite spisak Albanaca iz Preševa i bujanovca koji su se odazvali na poziv, a takođe i spisak „starijih“ koji nisu dobijali poziv, i razlog zbog čega do sada nisu bili „zavedeni“!
  0  0

Comments are closed.