Originalni Rimski bunar odoleva vekovima

Originalni Rimski bunar odoleva vekovima
Podeli:

Samo na jednom mestu u leskovačkom kraju može se videti bunar iz šestog veka nove ere koji je zadržao stari oblik, ali, doduše, izgubio stari sjaj.

Kamenom ozidani bunar sa betonskim santračem od maltera, očigledno izdržljivijim od današnjih, nalazi se na lokalitetu Caričin Grad, u Donjem gradu, pored mozaika prekrivenim najlonima i peskom, koji čeka svoju restauraciju i konzervaciju.

Pre tridesetak godina, dok su učitelji iz kraja još vodili decu na ekskurzije do ovog arheološkog lokaliteta, voda uz rimskog bunara je bila ispravna za piće, bar su tako tvrdili učitelji.

Vode u bunaru ima i danas, kofe nema pored njega, a nepoznato je da li je ona sada ispravna, na oko – jeste.

Graditelji Caričinog grada iz ranog vizantijskog doba su, zapravo, znali kako da, evo, skoro 14 vekova održe uspravno ovaj izvor jer su sem betona sa krečom pavili i takozvanu diletaciju kako betonski okrugli santrač ne bi pukao.

Sve pored, iznad i ispod tog santrača je srušeno ili je zub vremena urušio, samo bunar sa njegovim produžetkom ponosno stoji na bisernom lokalitetu, kao nemi svedok gospodskog života u gradu Justinijana Prvog, ali i svedok razaranja, dolaska novih naroda, u prolazu, jer ovde više nije bilo naseobina.

Carčin Grad udaljen je od Lebana par kilometara, od Leskovca tridesetak.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Konzervazicija 17.10.2017., 19:06

    Kakva nebuloza od teksta, puna proizvoljnosti, netačnosti, neznanja, gramatičkih grešaka… Rimski bunar iz pozne Vizantije koji od IV veka već skoro 14 vekova… U kom veku živiš, ženo!?

  2. Ja sam jedan od srećnika koga je učiteljica vodila do tog bunara. Tada i nikada više. Otišao sma iz sela i za svojih 60 godina samo dva puta prošao, a ne svratio do Caričinog grada. Hvala što ste me setili detinjstva

  3. Će stoji tu Dragan ga čuva, nema kud, hahahaha

  4. Bila sam nedavno. Promakao mi je taj bunar. Steta sto nema profesionalnog vodica.

    1
    1

Comments are closed.