Pet razloga zbog kojih NE SMETE DA PROPUSTITE Leskovačku letnju školu muzike STRINGS (PROGRAM)

Pet razloga zbog kojih NE SMETE DA PROPUSTITE Leskovačku letnju školu muzike STRINGS (PROGRAM)
Podeli:

Koncert i masterklas ukrajinskog violiniste Valerija Sokolova, razgovor sa kompozitorom Aleksandrom Sedlarom, gostovanje Jovana Kolundžije i kamerni koncert sa filmskom muzikom Zorana Simjanovića, samo su neki od razloga zašto je STRIGS – Letnja škola muzike prerasla u festival koji će naredne nedelje  Leskovac ponovo dovesti u centar kulturnih dešavanja ne samo u Srbiji već i u regionu.

Preko 80 polaznika muzičke škole iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije proći će kroz 10 klasa profesora violin, gitare, violončela, viole i kontrabasa. Takođe, biće održana i radionica kamerne muzike.

Ono što STRINGS izdvaja od ostalih kampova klasične muzike je da se ovde ozbiljno radi i da polako prerastamo u pravu akademiju, jer sva ova značajna imena koja će držati časove polaznicima govore tome u prilog”, ističe direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić.

Značaj STRINGS-a ove godine prepoznalo je i Ministarstvo kulture koje je festival podržalo sa 1,2 miliona dinara, a ovo su pravi razlozi zašto od ponedeljka do naredne subote nikako ne smete da propustite ni jedno dešavanje na Leskovačkoj letnjoj školi muzike jer su sva impresivna:

 1. ZORAN SMIJANOVIĆ

Jedanod najznačajnijih srpskih kompozitora dao je ekskluzivna prava Omladinskom kamernom orkestru, koji će otvoriti ovogodišnji STRINGS, da izvede njegov kamerni concert sastavljen od najpoznatijih numera iz filmova za koje je on pravio muziku. Poštovaoci ovog umetnika imaće priliku da u ponedeljak, u leskovačkom Narodnom pozorištu od 20 časova, uživaju u numerama iz Petrijinog venca, Nacionalne klase, Grlom u jagode, Balkan ekspres, Otac na službenom putu, Sabirni centar, Tango Argentino, Tito I ja… Ovaj kamerni koncert Smijanović je napisao za Beogradsku filharmoniju, a prvi put će biti izveden u Leskovcu.

 1. VALERIJ SOKOLOV

Leskovačka publika upoznaće zvezdu u usponu i trenutno najtraženijeg violinistu Valerija Sokolova (1986) u virtuoznom Koncertu za violinu. Mladi muzičar je sve popularniji zbog svojih zadivljujuće zrelih interpretacija nekih od najtežih dela violinskog repertoara. Polaznici Letnje muzičke škole imaće tu privilegiju da im Sokolov održi i masterklas u Leskovačkom kulturnom centru.

 1. ALEKSANDAR SEDLAR

Sa polaznicima STRINGS-a razgovaraće i jedan od najpoznatijih domaćih kompozitora današnjice, Aleksandar Sedlar. Kompozitor, dirigent, multi instrumentalista i producent, takođe jejedan od najistaknutijih pop muzičara u Srbiji. Kao gitarista, klavijaturista aranžer i producent radio je sa najvećim imenima pop scene u regionu, Zdravkom Čolićem, Goranom Bregovićem, Željkom Joksimovićem i drugima. Komponuje muziku za film i pozorište.

 1. JOVAN KOLUNDŽIJA

Svoj koncert u Leskovcu će naredne nedelje u okviru STRINGS-a održati  i  Jovan Kolundžija, istaknuti srpski violinista, koji je održao više od četiri hiljade koncerata širom sveta i koji je dobitnik brojnih domaćih i stranih nagrada.

 1. SUSRETANJA

Emisija Radio Beograda, za ljubitelje umetničke muzike, koja opstaje na nacionalnom servisu već 30 godina, emitovaće se u petak 27. jula uživo iz kamerne sale Leskovačkog kulturnog centra.


Podeli:
 1. Uzgred, kompozitor se preziva Simjanović

 2. Svaka čast direktorki.

  1
  5
 3. Свака част за Сању Цонић, и њене сараднике!!!

  1
  7
 4. Obaveštena 21.07.2018., 23:02

  Za STRINGS je zaslužan Saša Stevanović i njemu svaka čast,jer je on ovaj projekat osmislio,a sadašnja direktorka Sanja Conić se još uvek samo kiti tuđim perjem.

  5
  5
  • Šminkerice u nebranom grožđu snalaze se nekako 22.07.2018., 10:56

   On li? Dobro da ste nam javili da ne živimo u zabludi. Boja bojadisana, isto ko Sanja :-)

  • Ako tako gledamo onda je zs Life i za sve ostalo „zasluźna“ Tamara Gojkoviċ.

Comments are closed.