Na području Nišavskog i Topličkog okruga 11 novoobolelih od side

Na području Nišavskog i Topličkog okruga 11 novoobolelih od side
Podeli:

Od januara do novembra ove godine na području Nišavskog i Topličkog okruga preminule su dve osobe zaražene HIV virusom, a kod njih 11  je taj virus otkriven, saopštili su predstavnici Instituta za javno zdravlje u Nišu (IZJZ) povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Prema rečima Šefice odseka za polno prenosive infekcije IZJZ Biljane Kocić, za poslednjih trideset godina na području ta dva okruga 60 osoba je umrlo od HIV-a, a 170 osoba je inficirano.

„Od ukupnog broja inficiranih, 137 je muškaraca, a 33 su žene“, izjavila je Kocić na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da uzrastu od 15 do 49 godina pripada 87 odsto novodijagnostifikovanih.

„Dominantan način transmisije kod žena je nezaštićeni heteroseksulani kontak, kod mušaraca je to nezaštićeni analni seksualni kontakt sa muškarcima, dok se transimisija sa majke na dete beleži u četiri odsto slučajeva“, rekla je Kocić.

Prema njenim rečim, Svetski dan borbe protiv side bio je povod za nedavno anonimno i dobrovoljno testiranje studenata niškog Unverziteta na HIV i testiranje osudjenika Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.

Kocić je dodala da ni jedan student niti osudjenik koji su učestvovali u testiranju nije zaražen HIV virusom.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje u Nišu istakli su da je rano otkrivanje virusa HIV od zuzetnog značaja za lečenje inficirane osobe i očuvanje kvaliteta njenog života.
B.Ljubisavljević


Podeli: