Poreska uprava gasi Južne vesti?

Poreska uprava gasi Južne vesti?
Podeli:

Iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos.

Naime, kako piše ovaj portal, inspektorke Jasna Vulićević i Ivana Antonijević su tumačeći Zakon o informisanju, pritom ne navodeći koji tačno njegov deo, zaključile da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a da urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju.

Na osnovu navedenog zaključka inspektorki, Poreska uprava je obračunala da Južne vesti moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, što sa obračunatim kamatama predstavlja milionsku cifru. Pošto su u veoma kratkim rokovima odbili sve žalbe na svoj rad, ne čekajući odluku suda po žalbi Južnih vesti, Poreska uprava je pokrenula proceduru prinudne naplate”, navode Južne vesti.

 Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.

U istom članu te Uredbe su definisani i uslovi koje urednik mora da ispunjava, a odmah u sledećem i ko može da bude novinar. Šta ih sprečava da sutra kažu „ti ne možeš da budeš urednik, ne ispunjavaš uslove“? Nisam pravnik i zvuči mi nelogično da to propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije. Ali, eto, videćemo da li stvarno može”, kaže Predrag Blagojević.

BRNABIĆ: MOGU DA SE ŽALE

Komentarišući navodni dug Južnih vesti koji im je utvrdila Poreska uprava pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i Uredbu Vlade, premijerka Ana Brnabić je u Prokuplju rekla da ima poverenje u državne organe i da Južne vesti mogu da se žale.

Ili su našli nepravilnosti ili nisu našli. Ako su našli onda Poreska uprava mora da postupa u skladu sa zakonom, ako nisu našli onda ništa ne mogu da urade. Ako vi mislite da ta nepravilnost koju su našli nije u skladu sa zakonom, onda možete da se žalite i da iskoristite sve pravne institucionalne mehanizme i da se borite protiv takve odluke”, istakla je Brnabić.

Ona je ignorisla činjenicu da u finansijskoj kontroli nisu nađene nepravilnosti, već da se navodni dug ogleda kroz zakone i uredbe koje nisu baš u opisu posla poreskih inspektora, a posebno je paradoksalna činjenica da se privatni mediji kažnjava po uredbi koja se odnosi na javni sektor.

DVERI ZABRINUTE

Gradska organizacija Dveri Niš izražava zabrinutost i oštro se suprotstavlja  mogućnosti da informativni internet portal „Južne vesti“ kao jedan od poslednjih nezavisnih medija  Niša i Juga Srbije  doživi sudbinu Niške televizije  i Radio Niša.

Fiskalni rat vladajuće garniture protiv slobodnih medija Juga Srbije je već viđen metod    kojim se vrši ekonomski pritisak na medijske kuće, izuzetno otežava njihov rad i na kraju dovodi i do njihovog gašenja”, zaključuju Dveri.


Podeli:
 1. Greota da se gasi!Ostace i clanak Poezija leskovackog umetnika koja se peva.Ako stvarno dodje do toga.

 2. Тако су једном давно угасили и дневни лист Наше, преамбициозни штампани медиј из Ниша, од кига смо добили ДВД плејер награду.

 3. tri karte za tvorza 11.08.2018., 15:53

  Vidim poceli da glume opoziciju ko milosevic 1990 patrijotu.Dok nisu placali porez Vucko je bio OK a sad vise nije.Sve smo mi ovo vise puta videli u rraznim izvedbama.Udri milicijo moja.:)

  4
  4
 4. Душан Дојчиновић 11.08.2018., 16:19

  Objavio sam ne davno svoju pesmu u časopisu portalu „Temelji Srbije“ pod nazivom „Sve su moje devojke i žene seljanke radikalke“ a posvetio sam je pogodite kome?!?!?? Imate pravo jenput da pogađate dašto mi ti dašto veliko odgonetanje?!?!

 5. Недопустиво да се и даље неко представља као ја:Душан Дојчиновић.Пријављен је 29.јула ове године, у ПУ Лесковац.

Comments are closed.