Pre sto godina Leskovčane, pored skupoće, najviše mučile polne bolesti

Pre sto godina Leskovčane, pored skupoće, najviše mučile polne bolesti
Podeli:

Opšte je poznato da je između dva velika rata u Leskovcu radilo desetak javnih kuća, ali se nerado priča o tome da je, izgleda upravo zbog njih, u gradu na Veternici vladala prava epidemija polnih bolesti na koje se upozoravalo i po tadašnjoj dnevnoj štampi.

Najstrašniji je, kako pišu Leskovačke vesti, apel jednog od lekara koji je u Leskovačkom glasniku od 27. januara 1921. godine apelovao i molio zaražene mladiće u Leskovcu da se nikako ne žene pre nego se izleče.

To uzima toliko maha da se ne sme ćutke prelaziti preko toga. Poziv na uzbunu se mora dati „, proglasio je ovaj lekar, koji je zapravo pisao feljton o zdravstvenom stanju u Leskovcu.

Njegovo ime nije poznato jer upravo ti brojevi Leskovačkog glasnika u kojima je potpisan nedostaju u arhivi Narodne biblioteke, ali ostaje jako zapažena njegova osuda leskovačkih mladića koji su svesno svojim mladim suprugama prenosili u to vreme razne polne bolesti.

Originalni apel lekara možete pročitati ovde:

Vreme kad su grad krasili crveni fenjeri a Leskovčani patili od polnih bolesti – VESTI IZ PROŠLOSTI

Leskovačke vesti u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Radoje Domanović“ prenosiće vam VESTI IZ PROŠLOSTI s namerom da Leskovcu i okolinu predstavimo celokupni način života naših predaka zabeleženog perom tadašnjih leskovačkih novinara.


Podeli:
  1. „Triper, triper, sifilis“!….

Comments are closed.