Preminuo Dobrosav Turović, čovek koji je sve poklonio svom zavičaju

Preminuo Dobrosav Turović, čovek koji je sve poklonio svom zavičaju
Podeli:

Poznati leskovački istoričar, publicista i pisac Dobrosav Ž . Turović preminuo je danas u 83. godini u Opštoj bolnici Leskovac.

Objavio je 22 knjige, 40 stručnih radova i 350 novinskih članaka, feljtona, priča, zapisa i pesama.  Svu bogatu građu, ali i hiljade fotografija, koje su takođe vredan dokument o prošlim vremenima, poklonio je Zavičajnoj biblioteci u Medveđi.

Literarne radove objavljivao je u leskovačkim glasilima „Naša reč“, „Tribina mladih“, „Naše stvaranje“, „Leskovački dnevnik“, „Pomak“…

Član je Saveza književnika i Udruženja pisaca Leskovca. Dobitnik je uglednih književno-publicističkih nagrada – prve nagrada Fondacije „Dragojlo Dudić“ – Beograd, nagrade „Filip Višnjić“ – Beograd, Zlatne značke KPZ, Oktobarske nagrade Leskovca i Ordena rada sa zlatnim vencem.

Dobrosav Turović je rođen 1935. godine podno planine Radan, u Gajtanu. Osnovnu školu učio je u zavičaju, Predejanu i Leskovcu, gde je završio Višu mešovitu gimnaziju, a Filozofski fakultet u Skoplju.

Poslednjih meseci je objavio čak tri knjige (zajedno sa Nebojšom Ivanovićem, direktorom Istorijskog arhiva, i još nekoliko autora). Jedna je posvećena Topličkom ustanku – „Ustanak u Toplici i Jablanici 1917“.

Biće sahranjen na Svetoilijskom groblju, a vreme sahrane biće naknadno objavljeno.


Podeli:
  1. Večna mu Slava …😢

    13
  2. Pamticu te po dobroti, jer si bio dobar sav i svakom rekao:dobar dan komsija!!!

    12
  3. Bio je izuzetan stručnjak i veoma dobar čovek.
    Saučešće porodici i prijateljima

Comments are closed.