Proizvođači otresaju višnje zbog niske cene i neredovnog otkupa

Proizvođači otresaju višnje zbog niske cene i neredovnog otkupa
Podeli:

Berba višanja na području opštine Merošina, kod Niša, biće završena tokom ove nedelje, a žitelji tog kraja ocenjuju je kao jednu od najgorih u poslednjih desetak i više godina.

Predsednik opštine Merošina Bojan Nešić je rekao da je ne mali broj proizvođača odustao od berbe i krenuo da „otresa“ višnje zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa.

„Na pojedinim otkupnim mestima cena je 30 dinara po kilogramu, a na pojedinim je spala na 25 dinara. Otkupa jednog dana ima, drugog dana nema, ili jednog dana ima pa dva nema“, kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima, otkupljivači pravdaju nisku cenu višanja i nerodovan otkup malom tražnjom na svetskom tržištu, nedostatkom mesta u hladnjačama, manjkom ambalaže i drugim sličnim razlozima.

Nešić je kazao da predstavnici opštine Merošina i proizvođači ove godine nisu ni pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije i otkupljivačima o višoj ceni i redovnom otkupu.

„Prethodnih godina smo probali, ali smo videli da nema svrhe. Dobijamo uvek isti odgovor, da je takva tražnja na svetskom tržištu“, istakao je Nešić.

 

On je kazao da su proizvođači koji su odsutali od berbe, ovih dana krenuli da otresaju kompletan rod, kako bi zaštitili stabla od truljenja i sačuvali ih za narednu godinu.

 

Sa višnjicima na oko 2.000 hektara i godišnjim rodom koji dostiže 150.000 tona opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u našoj zemlji.

 

 


Podeli:
 1. Neodgovorno ponasanje proizvođača.

  2
  9
 2. Ponosni Građanin 25. juna 2018., 6:52 pm

  Proizvođače koji ne žele da oberu svoje višnje treba zakonom naterati na to.

  1
  9

Comments are closed.