Razmena Srbije i Bugarske rekordnih milijardu evra

Razmena Srbije i Bugarske rekordnih milijardu evra
Podeli:

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila je u 2017. godini rekordnih milijardu evra, ali bi u narednom periodu mogla da dostigne 3,5 milijardi evra, ocenili su danas na poslovnom forumu „Srbija-Bugarska“ u Nišu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev.

Mihajlović je rekla da diplomatski odnosi Srbije i Bugarske traju 139 godina, i za to vreme bilo je i loših i dobrih perioda, ali je nglasila da smo sada „dobri susedi i imamo dobre odnose“.

„Vlada Srbije radi na uklanjanju fizičkih barijera, izmedju ostalog radimo na završetku istočnog kraka Koridora 10 i elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali insistiramo na uklanjanju i nefizičkih barijera“, izjavila je Mihajlović na skupu održanom u niškom Oficirskom domu.

Kako je kazala, dešava se da vozovi na granici Srbije i Bugarske stoje satima, što nije dobro za konkurentnost dve privrede.

„Želimo da budemo vodeća zemlja medju zemljama istočne Evrope i želimo da budemo u Evropskoj uniji. Da bi pričali o budućem razvoju moramo da radimo više“, izjavila je Mihajlović koja je i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je pozvala privrednike iz Srbije i Bugarske da se udružuju i da zajednički rade na projektima koje Srbija zemlja pokreće, izmedju ostalog i na izgradnji auto puta Niš-Merdare-Priština.

Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev kazao je da Bugarska radi na tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije i podsetio da je Bugarska nakon ulaska u Evropsku uniju duplirala bruto društveni proizvod, a nezaposlenost je smanjena na šest procenata.

„Razmena sa Srbijom iznosi milijardu evra, ali recite nam šta treba da uradimo da bi vama privrednicima pomogli u poslovanju i povećali razmenu na 3,5 milijardi evra“, kazao je Dončev.

On je rekao da je jako bitno da postoji više saobraćajnica i više veza u železničkom transportu, „mada biznis sve više ide IT putevima“.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da je poslovni forum organizovan kako bi se povezali privrednici iz Srbije i Bugarske i dogovorili zajedničke poslove i izlazak na tržište.

„Najveće šanse za ugovranje poslova, prema iskazanom interesovanju privrednika, imaju firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, gradjevinskih mašina i opreme, kao i IT kompanije“, rekao je Čadež.

On je kazao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje stalno raste i dostigla je u 2017. godini milijardu evra.

„Oko 3.500 firmi iz Srbije izvozi u Bugarsku. Našu saradnju u budućnosti sve više će predvoditi mala i srednja preduzeća“, rekao je Čadež.

Poslovni forum okupio je u Nišu više od 200 privrednika iz 130 preduzeća.


Podeli:
  1. Ova vest bi bila potpuna kada bi znali šta smo to“razmenili“ i po kojoj ceni.Pretpostavljam da smo izvozili voće i povrće a uvozili bugarske turiste.Ne verujem da smo uvozili povrtarske kulture,jer bi ugrozili naše proizvodjace.Ili….ma dajte nam strukturu „razmene“.

Comments are closed.